Incendiile se menţin în număr alarmant la noi în ţară, în ciuda eforturilor autorităţilor de a responsabiliza populaţia. Statisticile arată că peste 70% dintre incendii se produc în locuinţele private, de cele mai multe ori fiind rezultatul neglijenţei, neatenţiei sau lipsei de informaţie. IMOPEDIA.ro prezintă câteva reguli simple pe care trebuie să le respecţi pentru a-ţi feri căminul de flăcări.

26119-fire_ex.jpgÎn România, numărul incendiilor se menţine la cote îngrijorătoare, iar aproape trei sferturi au loc în gospodăriile populaţiei. Statisticile arată că mai puţin de 6% dintre incendii sunt cauzate cu intenţii criminale, iar cele mai frecvente cauze sunt focul deschis, instalaţiile electrice improvizate sau cu defecţiuni, fumatul în locuri neadecvate, coşurile de fum defecte/necurăţate sau jocul copiilor nesupravegheaţi.

„Pentru creşterea gradului de protecţie a gospodăriilor şi pentru a preveni unele situaţii neplăcute cu consecinţe grave, cetăţenii trebuie să conştientizeze că ei sunt primii responsabili în a-şi proteja locuinţele şi bunurile”, atenţionează reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Verificarea periodică a sistemului electric

Chiar şi la achiziţia unei locuinţe nou-construite este bine să vină un specialist pentru a verifica sistemul electric, deşi cei mai mulţi clienţi se preocupă numai de materialele folosite la construcţia blocului, nu şi de calitatea cablurilor, a prizelor sau a panourilor electrice. În cazul blocurilor vechi, sistemele pot fi vechi de zeci de ani, iar numai cu ajutorul unui specialist poate fi estimat gradul de siguranţă sau nivelul costurilor de reparaţii, dacă este necesar.

„Din păcate, nu mulţi clienţi solicită servicii de verificare şi în niciun caz la apartamentele noi. Am mers de foarte puţine ori la cineva doar pentru a verifica legăturile pentru becuri şi întrerupătoare, cablurile, panoul de siguranţă sau împământarea prizelor. Spre deosebire de alte lucruri din casă, oamenii au impresia că sistemul electric nu are nevoie de întreţinere, deşi defecţiunile electrice sunt în topul cauzelor de incendii”, spune electricianul Marian Dima.

Dacă electricianul recomandă schimbarea sistemului electric, investeşte în materiale de calitate, în prize cu capac, în prelungitoare cu posibilitate de întrerupere (pentru a proteja electrocasnicele), alege ascunderea cablurilor prin pereţi sau prin tuburi, deşi costurile pot fi uşor mai ridicate. Cablurile prelungite, împrăştiate prin casă, pot părea o soluţie la îndemână, dar astfel se deteriorează mai uşor, iar reparaţiile necesare după un incendiu sigur vor fi mai costisitoare. Nu în ultimul rând: chiar şi după o reparaţie capitală, sistemul electric trebuie verificat o dată la câteva luni.

Atenţie sporită la ţigări, brichete, chibrituri şi lumânări

Țigările nestinse corespunzător au provocat numeroase pagube, aşa că fumătorii trebuie să îşi dubleze atenţia. Scrumierele din lemn sau plastic sunt cele mai periculoase, astfel că este bine să fie înlocuite cu unele din sticlă sau metal. Brichetele sau chibriturile nu trebuie să fie la îndemâna copiilor, dar nici în bătaia soarelui. De asemenea, lumânările nu trebuie aşezate lângă obiecte de lemn, lângă material textil sau hârtie, trebuie supravegheate continuu şi stinse pe perioada somnului sau la părăsirea camerei.

Aragazul, şemineul şi grătarul din curte nu trebuie lăsate în funcţiune nesupravegheate

Investeşte într-o plită şi un cuptor de calitate, pentru a beneficia de dispozitivele de siguranţă care închid în mod automat alimentarea cu gaz în cazul în care flacăra se stinge accidental sau dacă se opreşte alimentarea din reţea. În caz contrar, supraveghează continuu flacăra, în special când pe plită sunt recipiente cu lichide care fierb. De asemenea, nu depozita prosoapele sau mănuşile de bucătărie în apropierea plitei.

„Focul aprins este cea mai frecventă cauză a incendiilor. O scânteie care sare de la grătarul din curte sau de la şemineu poate inflama în câteva secunde casa. Recomandăm montarea grătarului la câţiva metri de casă, într-o zonă liberă. şemineul este bine să fie dotat cu un paravan care opreşte răspândirea scânteilor şi recomandăm să nu aibă în apropriere covoare sau obiecte de mobilier uşor inflamabile, din lemn, textile etc.”, sfătuieşte Valentin Pascu, reprezentantul unei companii de profil.

Nu improviza, cheamă un specialist pentru a le monta, dar şi pentru o verificare anuală. De asemenea, pe perioada concediului, nu uita să scoţi din priză electrocasnicele electrice şi opreşte alimentarea cu gaz.

Stingătorul de incendiu nu trebuie să lipsească dintr-o locuinţă

Extinctoarele portabile au devenit extrem de accesibile din punct de vedere financiar, oferta începând de la 30 lei pentru cele mai modeste modele. Există şi stingătoare mici, cu greutate redusă, pot fi achiziţionate atât online, cât şi din marile magazine, astfel că nu ai nicio scuză dacă nu ai deja unul acasă. Este important să citeşti instrucţiunile şi să înveţi să îl manevrezi înainte să ai nevoie de el. Mai mult, acesta trebuie poziţionat într-un loc uşor accesibil în cazul unui incendiu.

CITEȘTE ȘI Condiţiile, etapele şi traseul dosarului pentru achiziţia unei locuinţe prin programul Prima Casă

 

24 August 2012