Garsoniera de 44.000 de euro intr-un bloc din Giulesti si apartament nou cu doua camere in Baneasa, vandut cu 108.000 de euro, sunt doar doua din tranzactiile cu apartamente semnate in ultimele zile, pentru care cumparatorii solicita credite de la bancile implicate in programul "Prima casa", cu garantia statului.

Pe ce locuinte isi pune statul garantia din Numarul locuintelor noi vandute prin acest program este redus, astfel ca dezvoltatorii imobiliari pot fi ajutati mai mult colateral de "Prima casa", si anume prin stoparea declinului preturilor apartamentelor.

O analiza asupra ofertelor afisate de catre dezvoltatorii imobiliari de pe piata arata ca doar intr-o mica parte din ansamblurile rezidentiale noi preturile celor mai ieftine locuinte pornesc de la 60.000 de euro sau chiar mai putin.

Astfel, in ansambluri precum Cosmopolis din Stefanesti, Metropolis (Bucurestii Noi), Ten Blocks (Militari), Residenz (Chitila) sau Asmita Gardens (splaiul Unirii), nu se gasesc apartamente mai ieftine de 75.000 de euro.

In aceste conditii, cumparatorii s-au indreptat in special catre locuintele in blocuri vechi.

Coldwell Banker, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata agentiilor imobiliare din Bucuresti, a intermediat vanzarea unui apartament cu doua camere, confort 1, in Militari, pe strada Poarta Alba, pentru 64.500 de euro si, a unui apartament cu doua camere pe strada Liviu Rebreanu din Titan, pret 58.000 de euro.

Pentru ambele locuinte vechi cumparatorii au solicitat credite de la BRD garantate prin programul "Prima casa" si asteapta acum raspunsul bancii si al fondului de garantare. Coldwell Banker a intermediat si tranzactii cu apartamente noi garantate, in Giulesti

 

Sursa

11 August 2009