Fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI), cel mai activ investitori imobiliar de la începutul crizei şi până acum, a anunţat vânzarea hipermarketului din cadrul Iris Shopping Center Piteşti către francezii de la Auchan, care aveau închiriat acest spaţiu în cadrul proiectului, pentru suma de 28,7 mil. euro.

25855-auchan_1ecbd6d979.jpgNEPI a cumpărat parcul de retail în martie 2010 de la Avrig 35 pentru 20,94 mil. euro şi ulterior a mai investit 5 mil. euro în extinderea hipermarketului Auchan care funcţiona în cadrul mallului. În prezent, centrul comercial din Piteşti are o suprafaţă totală închiriabilă de circa 43.100 mp, din care doar hipermarketul care face obiectul tranzacţiei reprezintă 18.264 mp. Un alt chiriaş important este Bricostore.

Francezii de Auchan şi-au adus în acest an divizia imobiliară pe piaţa românească şi intenţionează să îşi dezvolte propriile centre comerciale. Cea mai importantă achiziţie realizată de francezi până acum a fost cumpărarea fostei platforme Tractorul Braşov.

„NEPI consideră atractivă oferta primită de la Auchan pentru achiziţionarea hipermarketului şi, de asemenea, consideră că sumele încasate în urma tranzacţiei pot să fie reinvestite în alte achiziţii mai profitabile“, se arată într-un comunicat al fondului remis Bursei de Valori Bucureşti.

Hipermarketul a produs anul trecut un venit net din chirii de 1,7 mil. euro. Chiria medie ponderată practicată pentru hipermarket a fost de 9,16 euro/mp. Proprietatea vândută a fost evalută de specialiştii NEPI la 21,7 mil. euro.

Cel mai probabil, banii obţinuţi din această vânzare vor fi direcţionaţi către noul parteneriat încheiat de sud-africani cu antreprenorul timişorean Ovidiu şandor. Cei doi parteneri vor să dezvolte un complex de birouri în Cluj-Napoca, în suprafaţă de 52.000 mp, pe fosta fabrică Tricotaje Someşul. Cei doi investitori au fost la începutul acestui an actorii celei mai mari tranzacţii încheiată în afara Bucureştiului în ultimii ani de criză. Sud-africanii au cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al ModaTim Investment şi ModaTim Properties, firme controlate de Ovidiu Şandor şi prin intermediul cărora a fost dezvoltat proiectul de birouri City Business Center (CBC) din Timişoara. Tranzacţia a fost estimată la 80 mil. euro.

NEPI este recunoscută şi pentru încheierea cele mai mari tranzacţii de la începutul crizei financiare şi până astăzi. Fondul de investiţii a plătit peste 100 mil. euro pe proiectul de birouri Floreasca Business Park. Compania are în derulare un parteneriat cu Carrefour Property, divizia imobiliară a francezilor de la Carrefour, alături de care a construit  un centru comercial regional cu o suprafaţă închiriabilă de 55.000 mp în Ploieşti. Mallul trebuie livrat pe piaţă în ultimul trimestru al acestui an.

 

Sursa

6 August 2012