Pe peretele locuintei, argila este mai scumpa decit aurul


Cotidianul - 17.07.2006
 

Utilitatile si finisajele unei locuinte costa mai mult decit constructia cladirii. Din pretul total al casei, mai mult de jumatate din bani se cheltuiesc pentru acestea.

40% din pretul unei case reprezinta constructia casei la rosu. „La rosu inseamna constructia care include invelitoarea casei, plus inchiderea spatiilor vitrate cu timplarie din PVC, fara finisaje si fara inchiderea spatiilor vitrate de la interior, adica fara usi“, ne-a spus Dragos Spataru, director de marketing la compania Casa Ta Construct. 30% din banii cheltuiti pentru constructia unei cladiri se vor duce pe instalatiile sanitare, electrice si termice, inclusiv pe montarea de radiatoare, calorifere etc. Restul de 30% din bani vor fi inghititi de finisajele casei. Calculele sint valabile in cazul in care nu vor fi alese finisaje, nici prea scumpe, nici prea ieftine, cu preturi medii. „Finisajele unei constructii inseamna gresie, faianta, lavabil, usi, parchet etc.“, a precizat Dragos Spataru. Astfel, pretul unei constructii poate creste cu pina la 70 de euro pe metru patrat, in functie de finisajele folosite. „Pretul aproximativ pentru metrul patrat construit al unei case la cheie, in functie de finisajele folosite, poate varia intre 280 si 350 de euro metrul patrat, fara TVA“, ne-a spus Mihaela Petrescu, managerul companiei LaCasa. La cumpararea variantei „casa la cheie“, proprietarul nu mai are altceva de facut decit sa isi aduca mobila si hainele.

Spuma de argila, mai scumpa ca aurul

Spre exemplu, varianta mai ieftina pentru gresie si faianta il va costa pe proprietar intre 20 si 25 RON un metru patrat. „Solutia pentru aceia care nu au multi bani la dispozitie consta in placile ceramice Sanex si Cesarom, care nu depasesc 30 RON“, ne-a spus Ciprian Constantin, agent vinzari la compania Gres de Gres.

Pentru cei care au bani si vor sa-si impresioneze vizitatorii exista placi ceramice care ajung si la 500 RON metrul patrat. Acestea sint folosite in general ca decor, dar sint cazuri in care s-au placat si pereti intregi. „Placile de acest fel sint importate din Italia si sint confectionate din pasta de argila alba. Placile sint turnate astfel incit au o suprafata ca aceea care se formeaza in momentul in care o picatura cade intr-un recipient cu apa. Se vad toate undele acelea care se formeaza“, a precizat Ciprian Constantin.

Tot din segmental de lux face parte si mozaicul placat cu aur. „Suprafata emailata este acoperita de aur“, mai spune Constantin. Pretul acestui mozaic va face ca finisajul pardoselei sa creasca cu 150 RON. In general, oferta de lux pentru placile de ceramica variaza ca pret intre 100 si 300 RON pentru metru patrat.

Parchet din Indonezia

„O finisare mai ieftina, pentru aceia care prefera pardoseala calda, consta in montarea de parchet romanesc, din stejar masiv, care costa aproximativ 50 RON metrul patrat“, ne-a spus Anca Semen, reprezentant vinzari al companiei Casa Bambus. Aceia care vor dori ca locuinta sa le fie parchetata cu esenta de bambus vor plati in jur de 70 RON pentru un metru patrat. Solutia cea mai scumpa la parchet vine tocmai din Indonezia si se numeste Wenge. „Wenge costa 250 RON, plus TVA, corespunde standardelor europene, este prelucrat cu o tehnologie daneza si germana si este neagra“, a mai spus Anca Semen. O alta posibilitate, mai ieftina ca parchetul, fie de import sau autohton, este montarea de dusumele. „Placarea pardoselei cu dusumea, tot din stejar, costa 105 RON metrul patrat“, a mai spus reprezentantul Casa Bambus.

Tapet sau vopsea

Preturile la vopseaua lavabila variaza intre 12,53 RON, un bidon de 8 kilograme, si 60,11 RON, in functie de destinatie, interior sau exterior. O varianta mai deosebita o reprezinta tapetul. Tapetul, ca orice alt produs, se gaseste in varianta mai ieftina sau mai scumpa. „Un metru patrat de tapet din fibra de sticla costa 70 de eurocenti“, ne-a spus Octavian Ardac, manager import Sonerg. Pretul tapetului poate creste pina la 16 euro metrul patrat, beneficiarul avind incaperea cu matase.

Citeste articolul integral in Cotidianul


Nicu Stan
Cotidianul
 

17 July 2006