ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
  Pe termen scurt, investitiile imobiliare in locuinte - cele mai profitabile


ADEVARUL -  16.10. 2003

Pe termen lung, pot genera profituri importante spatiile comerciale sau industriale 


Din punct de vedere a profitabilitatii investitiilor imobiliare, piata rezidentiala este cea mai atragatoare, a declarat, ieri, Narcis Gorea, reprezentantul Ernst&Young.

"Piata rezidentiala este cea mai atractiva pentru a face investitii si a obtine profit pe termen scurt. Aceasta piata cunoaste un varf in ultima perioada, datorita introducerii creditului ipotecar", a mai spus Gorea. Profitul obtinut din investitiile imobiliare depinde de suma investita si de perioada de timp pentru care se face investitia.

 Pe termen lung, sunt considerate profitabile investitiile in retail, in spatiile de birouri si in spatiile industriale. In ceea ce priveste piata terenurilor, investitiile in acest sector au un caracter mai special. Astfel, potrivit lui Gabriel Marchievici, directorul executiv Eurisko, aceasta piata este dominata de interese speculative, iar tranzactiile cu pamant sunt destul de complicate, preturile fiind corelate cu ofertele si nu tinand cont de tranzactiile incheiate anterior.

Asadar, investitiile in terenuri sunt ori aducatoare de profit mare ori de pierderi, nu prea exista cale de mijloc. Pentru viitorul indepartat, practic piata imobiliara va evolua pe toate segmentele, deci orice investitie este profitabila intr-o masura mai mare sau mai mica. Pentru viitorul imediat insa va avea loc o crestere importanta a castigurilor investitiilor mici si mijlocii in rezidentiale, mai spun specialistii, lucru dat si de dorinta romanilor de confort, deci de cresterea cererii pe aceasta piata.

 Pe piata rezidentiala de lux s-a format un segment de investitori care plaseaza sume intre 100 si 300.000 de dolari in locuinte pe care le inchiriaza, obtinand un randament de peste 12 la suta.

Elena C. CUNCEA


 

 

 

 

16 October 2003