Și-au înşelat partenerii de afaceri cu aproximativ 800 de milioane de dolari şi au ajuns în fața judecătorului. Liderul operațiunii a primit pedeapsa cu moartea, iar complicii lui au fost închişi pe viaţă. Acestea sunt pedepsele pe care le-au primit mai mulți oameni de afaceri chinezi, care nu a reuşit să îşi respecte angajamentele faţă de colaboratori. Evenimentul este unul notabil în China, pentru că liderul acestei operaţiuni este unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri locali.


22172-pedeapsa_moartea.jpgJi Wenhua, preşedintele şi reprezentantul legal al Lishui Yintai Real Estate Investment Company, a fost găsit vinovat pentru strângere de fonduri frauduloasă și delapidare. El a primit pedeapsa cu moartea pentru o fraudă de 5,5 miliarde de yuani (800 de milioane de dolari). Alţi cinci acţionari ai companiei au fost închişi pe viata.

Grupul de afaceri şi-a falsificat situaţia financiară pentru a convinge investitorii să le dea bani 

Lishui Yintai Real Estate Investment Company Group a fost fondat în 2002, dar a început să aibă pierderi masive doar un an mai târziua. Între 2003 şi 2008, compania şi-a ascuns permanent pierderile masive, pentru a-i convinge pe parteneri că afacerea era profitabilă şi că puteau să investească în ea. Astfel, Ji şi complicii lui au strâns fonduri de aproape 1 miliard de euro de la investitori din Zhejiang şi Hunan, deşi ştiau că firma nu putea să-şi îndeplinească angajamentele. Întreaga conspiraţie a fost descoperită abia în 2008 când, împinşi de criză, cei care au investit în companie şi-au cerut banii înapoi.


23 November 2011