O artistă din Polonia demonstrează cât de ușor poate fi să înfrumusețezi fațadele clădirilor, înarmat răbdare și un pic de creativitate. Prin diferite tehnici, tânăra artistă strecoară în peisajul urban dantela, reușind să reinventeze macrameurile tradiționale. Apreciate atât de trecători, cât și de presă, lucrările sale sunt considerate un amestec între artă stradală, ceramică, pictură și sculptură.

37605-1.jpgArtiștii din Europa de Est reușesc constant să reinventeze motivele tradiționale, inițiative apreciate la scară internațională. Fie că este vorba de muzică, obiecte de îmbrăcăminte sau accesorii decorative, proiectele de inspirație populară se dovedesc a fi mai mereu de succes.

Polonia este una dintre țările în care arta stradală s-a dezvoltat într-un mod aparte, observă presa internațională de specialitate. Artista care își semnează lucrările cu numele de NeSpoon merită o atenție deosebită. Cu ajutorul ei, anumite porțiuni ale Varșoviei au căpătat o înfățișare diferătă, nenumărate locuri fiind decorate de „bijuterii ale spațiului public”. Inspirându-se din macrameurile realizate de bunici, tânăra artistă ornează și înveselește pereți ai diferitor clădiri, trotuare, pubele, garduri sau copaci, nelăsându-le să mai treacă neobservate.

„Lucrările mele sunt poziționate undeva între artă stradală, ceramică, pictură și sculptură. Cele mai multe creații ale mele sunt printuri ale unor macrameuri tradiționale, pictate sau realizate din lut/argilă pe pereții clădirilor. În dantelă, este un anume cod estetic, întipărit puternic în cele mai multe culturi. În fiecare dantelă, regăsim simetrie, deci o anumită ordine și armonie – și nu asta este ceea ce căutăm cu toții, instinctiv?”, explică artista poloneză, pe unul din blogurile sale.

Pasionată de realizarea macrameurilor, tânăra artistă le-a dus la un nivel superior, reușind să le reinventeze: în anumite cazuri, aceasta modelează în lut modele simetrice, direct pe suprafețele vizate. Alte lucrări sunt pictate, în timp ce în alte situații, poloneza decorează pereții cu ajutorul unor modele din hârtie ce imită împletiturile tradiționale și a spray-urilor cu vopsea.

Intervievați de presa locală, trecătorii au declarat în unanimitate că micile detalii vizuale semnate NeSpoon le oferă o satisfacție neașteptată și le îmbunătățesc starea de spirit. Lucrările tinerei poloneze demonstrează că nu este nevoie de proiecte complicate pentru a moderniza și înveseli peisajul urban. Totodată, acestea arată cât de ușor poate fi să redecorezi și să înfrumusețezi fațada unei clădiri.

AFLĂ DETALII DESPRE ALTE PROIECTE IEȘITE DIN COMUN:

 

27 June 2015