Perioada sărbătorilor s-a sfârșit, iar hotelurile și pensiunile din țară au încheiat bilanțurile. Potrivit acestora, numărul celor care au petrecut Crăciunul și Revelionul ca turiști este sensibil mai mare față de anul anterior. Destinațiile alese de ei au rămas însă aceleași: Brașov, Valea Prahovei, Maramureș, Sibiu și alte câteva locuri bine cunoscute pentru valoarea lor turistică.

36128-pensiune_iarna.jpgNumărul românilor care au petrecut sărbătorile de iarnă în hotelurile și pensiunile din țară a ajuns, în 2014, la 140.000, cu 5% mai mult față de sezonul anterior. Aceștia au cheltuit o sumă totală de peste 100 milioane de lei, respectiv 22 milioane de euro.

Revelionul a fost, ca întotdeauna, un moment mai bun din punct de vedere afaceristic, pentru unitățile de cazare. Pensiunile și vilele turistice au avut o rată de ocupare de aproximativ 80%, la nivelul întregii țări. De Crăciun, nivelul de ocupare s-a situat undeva la 60-65%”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Marius Stroe, sales manager Explore Tour.

Turiștii au alocat o perioadă de 4-5 zile sejurului de sărbători

Perioada alocată de turiști sejurului de iarnă a fost de 4 zile pentru Crăciun și 5 zile pentru Revelion. Potrivit statisticilor ANAT, în perioada Crăciunului, aproximativ 60.000 turiști s-au cazat în zona rurală, în timp ce, de Revelion, numărul a crescut la 80.000 persoane. Turiștii au cheltuit, în medie, 600 de lei/sejur de Crăciun și 800 de lei/sejur de Revelion, de persoană.

Ofertele pentru bugete mici și medii sunt întotdeauna cele mai căutate, dar există multe unități de cazare exclusiviste care au clienții lor. Au existat pensiuni de 5 margarete sau pensiuni de tip conac sau hotel, unde prețul a pornit de la 2.200 lei/cameră/3 nopți și au atins chiar și 4.000 lei/cameră/4 nopți. În acest preț, pachetul include demipensiune, masă festivă, petrecere, servicii SPA și relaxare”, continuă Marius Stroe.

Brașovul și Valea Prahovei sunt destinațiile cele mai des alese de turiști, alături de județele Alba, Argeș, Sibiu, Maramureș, Suceava, Neamț, Vrancea și Buzău.

CITEȘTE ȘI:

12 January 2015