Întreaga lume îşi revine încă după şocul economic resimţit acut în ultimii cinci ani, dar în loc să mergem spre mai bine, se întrevede posibilitatea de a ne adânci în problemele actuale. Mai mulţi experţi de talie mondială au lansat studii care demonstrează că lumea se îndreaptă spre o nouă bulă economică. Vizate sunt acum, ca şi în 2009, piaţa creditelor, piaţa imobiliară şi cea bursieră. Avertismentele sunt pe termen scurt şi se adresează inclusiv României.

32601-world-crisis-2014.jpgActivitatea de creditare s-a desfăşurat restrâns şi condiţionat de o mulţime de precauţii, în ultimii ani. Totuşi, aceasta trebuie în continuare monitorizată cu atenţie, pentru a evita o recădere. Guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei a lansat un avertismente direct pentru România, precum şi pentru ţările din regiune. Potrivit acestuia, creditele au recăpătat un avans nesustenabil, în unele dintre statele Europei de Est şi acest lucru trebuie monitorizat cu atenţie, de către organismele de reglementare.

„Există o linie foarte subţire între procesul de recuperare şi apariţia unei noi bule speculative. Pe termen mediu, se vizează un proces de recuperare şi avem condiţiile necesare pentru această manevră. Dar există mai multe ţări unde avem un ritm mare de creştere a cererii. Acolo trebuie să fim atenţi. Polonia, Ungaria, Cehia, Bulgaria, România şi Croaţia, ţări care sunt state membre UE, dar nu şi membre ale zonei euro, ar trebui să ia în calcul ideea aderării la procesul de supervizare bancară, condus de Banca Centrală Europeană. Astfel s-ar putea limita fragmentarea care, în acest moment, direcţionează capitalul şi lichiditatea din regiunile unde este cel mai mult nevoie de ele”, a declarat Ewald Nowotny, guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei.

Un alt semnal îngrijorător a fost dat de Raiffeisen Bank International, care a anunţat că ia în calcul retragerea de pe pieţele din Ungaria, Ucraina şi Slovenia. În cazul primeia dintre ele, există deja discuţii cu clienţi care vor să cumpere Raiffeisen Bank Aval, unde banca are peste trei milioane de clienţi şi 820 de sucursale şi un portofoliu de credite de 3,8 miliarde euro. Uniunea Europeană pregăteşte un mecanism de recapitalizare a băncilor de statele membre din afara zonei euro. Există un fond de asistenţă cu resurse totale de 50 de miliarde de euro, dintre care 10 miliarde au fost deja folosite în acorduri de finanţare externă pentru România, Ungaria şi Letonia.

Brazilia, una dintre ţările care pot compromite stabilitatea economică precară a momentului

Similar, noi semnale îngrijorătoare de pe piaţa imobiliară au început să vină din Brazilia. Preţurile proprietăţilor de acolo au avut o evoluţie năucitoare, pentru contextul economic mondial iar situaţia a ajuns să fie comparată cu nivelul la care era SUA, în 2004. Situaţia trebuie ţinută sub control, pentru a nu deveni o ameninţare generală.

„Momentan, nu trag un semnal de alarmă. Subliniez însă că preţurile au crescut abrupt pe anumite pieţe imobiliare, iar acest lucru se poate termina prost. Acesta este un comportament tipic pentru o bulă imobiliară, iar întreaga lume este vulnerabilă în faţa unor noi bule”, a avertizat Robert Schiller, deţinător al Premiului Nobel pentru Economie, obţinut împreună cu o echipă de specialişti cu care a elaborat un studiu referitor la bule ale pieţei de capital şi imobiliare.

Nu doar piaţa bancară şi cea imobiliară dau semnale de supraîncingere, ci şi pieţele de capital. Valoarea monedei virtuale Bitcoin evoluează din record în record, depăşind 1.200 de dolari pe bursă. Preţul monedei Bitcoin s-a dublat în doar două săptămâni, în luna noiembrie, moment în care aproape că a egalat uncia de aur. Aceasta se vinde cu 1.253 dolari, un preţ relativ stabil, fără mari oscilaţii în al doilea semestru al acestui an. Riscul, în această situaţie, este o posibilă scădere la fel de amplă a monedei, ceea ce ar putea conduce la o prăbuşire greu de redresat, pe piaţa banilor virtuali.

CITEŞTE ŞI: Previziuni imobiliare: următoarea criză ar putea fi în 2014. Cu cât se scumpesc proprietăţile până atunci?

 

17 December 2013