Dezvoltatorii imobiliari care fac tranzacţii ca persoane fizice nu vor mai putea să evite încasarea TVA începând din 2010, după ce normele de procedură ale Codului Fiscal vor fi întărite, a declarat pentru Business Standard Graţiela Iordache, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice.

http://newsweek.com/media/39/tipsheet-house-money-TI01.jpgDe asemenea, plata impozitului se va face pe loc, şi nu în termen de 60 de zile, potrivit noilor norme. Cheltuielile de construcţie vor fi în continuare deductibile de la plata TVA.

Conform unei analize a ANAF, 8.000 de contribuabili au făcut, fiecare, mai mult de cinci tranzacţii în perioada 2006-2008. În total, în această categorie au intrat 85.000 de tranzacţii imobiliare.

Iulia David Sobolevschi, partener în cadrul Nexia România, a declarat ieri că statul are de recuperat trei miliarde de euro din TVA-ul aplicat tranzacţiilor imobiliare dintre persoanele fizice derulate între 2006 şi 2008, dar posibilitatea de recuperare a acestei sume este limitată.

"Toate tranzacţiile care vizează derularea de afaceri imobiliare în perioada 2006-2008 au valorat 83 miliarde de lei, respectiv 20 miliarde de euro, pentru care TVA se ridică la circa patru miliarde de euro.

Din această sumă, devin plătitori de TVA cei care au derulat tranzacţii de cel puţin 35.000 de euro cu construcţii noi şi terenuri intravilane, cu autorizaţie de construcţie, ceea ce reprezintă un TVA de recuperat de aproximativ trei miliarde de euro", a explicat Sobolevschi.

Suma de recuperat nu include însă şi penalizările pentru întârzierile la plată, de 0,1% pe zi, a mai spus Sobolevschi, precizând, totodată, că legea se aplică "celor care au derulat tranzacţii cu caracter de continuitate, nu cele sporadice".

Aceasta a menţionat că statul a stabilit cadrul legal pentru plata de TVA în cazul acestor tranzacţii încă din 2002, însă "s-a lăsat falsa impresie că nu se va aplica". "Există o listă nominală transmisă de notari cu Codurile Numerice Personale ale persoanelor fizice care au derulat aceste tranzacţii", a precizat Sobolevschi.



Sursa

30 September 2009