E greu de crezut că decizia de cumpărare a unui apartament se poate face fără siguranţa jobului pentru ziua de mâine. Şi foarte puţini au locul de muncă asigurat, în prezent. Nici viitorul firmelor de construcţii nu e prea roz. În aceste condiţii, nici băncile nu se grăbesc să relanseze creditarea.

sursa:sfin.roCea mai probabilă previziune pare ieftinirea, în continuare, a apartamentelor.
Trendul de ieftinire a apartamentelor din acest an este confirmat de mulţi analişti. Părerile sunt însă împărţite în privinţa perioadelor şi a procentelor.

Unii cred că locuinţele se vor ieftini cu 15%, alţii cu 20%, după cum există şi jucători din piaţă care văd o ieftinire uşoară doar pentru prima jumătate a anului.

De multe ori însă, părerile pot fi puternic subiective. Astfel, dacă unii agenţi imobiliari sau investitori au portofolii mari de apartamente scoase la vânzare, e greu de presupus că vor estima ieftiniri. Am încercat să ocolim părerile care puteau fi bănuite de subiectivitate. Pe de altă parte, nu preţul este singurul factor care conduce la decizia de achiziţie a unui apartament.

Cu alte cuvinte, există destui potenţiali cumpărători care ar prefera să achiziţioneze şi un apartament mai scump, doar să obţină creditare pentru aceasta. Or, nimeni nu garantează că o uşoară scumpire a apartamentelor va conduce la un acces mai uşor la finanţare.

Mai degrabă se poate întâmpla invers - o relaxare a creditării, pe care nimeni nu o vede realizabilă pe termen scurt, ar putea duce la o scumpire a apartamentelor.Nesiguranţa locului de muncă şi falimentele ar putea accentua şi mai mult reticenţa cumpărătorilor faţă de achiziţii şi a băncilor faţă de creditare

Sursa

18 January 2010