Peste 100.000 de persoane fizice din România nu şi-au plătit ratele la bănci şi sunt în procedură de executare silită. Numai o bancă din primele cinci de la noi are 20.000 de cereri de executare silită.
sursa:money.ro"În luna februarie a fost o explozie de cereri de executare silită pentru persoanele fizice din partea băncilor, iar numărul acestora a depăşit 20.000 la o bancă din Top 5. Dintre acestea, cele mai multe solicitări sunt pentru credite de nevoi personale de 30.000-40.000 lei", a declarat pentru NewsIn avocatul Gheorghe Piperea, specialist în insolvenţă şi faliment.

"Este vorba despre acele persoane care au contractat credite în aşa-zisa perioadă de boom economic şi acum nu-şi mai pot plăti creditele pentru că li s-au redus salariile sau au fost trimişi în şomaj", a completat Piperea, fondator al societăţii "Piperea & Asociaţii".

Această creştere a numărului de executări silite se va reflecta în preţul caselor şi al terenurilor, care va atinge în luna iunie un minim al ultimilor trei ani, estimează avocatul.
"Preţul construcţiilor şi al terenurilor se va prăbuşi şi am putea vorbi despre o relansare a vânzărilor în acest domeniu, întrucât vom vorbi de preţuri aflate mai aproape de realitate, respectiv de 50% din valoarea caselor din 2007 sau de 30% din preţul terenurilor din acea perioadă", a apreciat Gheorghe Piperea, specialist în insolvenţă şi faliment.

Valoare de piaţă de 600 euro/mp la apartamente noi

Avocatul Gheorghe Piperea estimează că preţul real de vânzare a unui apartament nou este în acest moment de 700-800 de euro, însă va coborî în următoarele trei luni la 600 de euro "ca urmare a presiunii apărute în piaţă în urma vânzării activelor neperformante a băncilor".

"În două, trei luni putem vorbi despre o reaşezare a preţurilor, deoarece legea spune că după mai multe licitaţii banca poate vinde o casă şi la 1% din valoarea la care a fost evaluată iniţial. Vom asista la scăderea drastică a preţurilor de vânzare şi există potenţial pentru scăderea preţului de vânzare a unui apartament la 600 de euro pe metru pătrat.Acest lucru va atrage după sine scăderea preţului de vânzare a apartamentelor vechi, iar un apartament din zonele accesibile ale Bucureştiului va ajunge să coste 400-500 de euro pe metru pătrat", a explicat Piperea.
Preţul mediu de vânzare al terenurilor centrale va coborî la 500-600 euro/mp în zonele centrale ale Capitalei şi la 1.500-2.000 euro în zonele ultracentrale, precum Primăverii, anticipează avocatul.




10 March 2010