Ciobanu, BCR BpL: Alocarea sumei de 42,55 milioane lei pentru plata Primei de Stat va finaliza procesul de acordare a Primelor de Stat aferente economiilor realizate de cetăţenii români în cursul anului 2010 şi va asigura circa 30% din necesarul de Primă de Stat aferentă economiilor realizate de clienţi în cursul anului 2011.

26158-156700maxim.jpgCei peste 400.000 de clienţi ai băncilor pentru locuinţe, care funcţionează în sistem de economisire-creditare, vor primi primele de stat în cuantum total de 42,55 milioane de lei (9,45 milioane euro), reprezentând ultima tranşă pentru economiile din 2010 şi o treime din cele pentru 2011. "Alocarea sumei de 42,55 milioane lei pentru plata Primei de Stat va finaliza procesul de acordare a Primelor de Stat aferente economiilor realizate de cetăţenii români în cursul anului 2010 şi va asigura circa 30% din necesarul de Primă de Stat aferentă economiilor realizate de clienţi în cursul anului 2011", a declarat preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe, Alexandru Ciobanu, într-un comunicat al Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ din România.

Stimularea investiţiilor în dezvoltarea şi îmbunătăţirea fondului locativ

Statul oferă o primă garantată de 25% din sumele economisite anual, dar nu mai mult de echivalentul a 250 euro pe an fiecărui client. Ciobanu a arătat că, prin parteneriatul cu statul român, sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ se va dezvolta tot mai mult. "Ne propunem cu prioritate ca, pe lângă încurajarea unui comportament responsabil de economisire, să stimulăm investiţiile în dezvoltarea şi îmbunătăţirea fondului locativ", a mai spus preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe. Peste 400.000 de clienţi vor putea utiliza sumele aferente primei de stat pentru renovări, modernizări, extinderi şi achiziţii de locuinţe sau terenuri.

Credite cu dobânzi fixe

Băncile pentru locuinţe acordă credite cu dobânzi fixe, de 4,5%-6% pe an, pe toată perioada împrumutului, clienţii putând accesa finanţări anticipate. Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România a fost înfiinţată în 2007 şi are ca membri cele două bănci prezente pe piaţa de economisire-creditare, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi BCR Banca pentru Locuinţe.

BCR BpL şi-a dublat la 6 luni fondurile atrase, la peste 1 mld. lei

Valoarea economisirilor realizate de clienţii BCR Banca pentru Locuinţe a depăşit, la jumătatea acestui an, un miliard de lei, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită apetenţei crescute a populaţiei de a economisi în perioadă de criză economică. "Condiţiile economice dificile din ultimii ani au determinat consumatorii să fie mai chibzuiţi, să analizeze bine produsele înainte de a opta pentru ele, să prefere economisirea în locul consumului imediat. (...) Am înregistrat astfel creşteri substanţiale ale portofoliului de clienţi, ale sumelor contractate şi depozitelor atrase, a declarat, într-un comunicat, preşedintele băncii, Alexandru Ciobanu. BCR BpL a ajuns, după primul semestru, la peste 270.000 de clienţi, cu circa 50.000 mai mulţi faţă de portofoliul din intervalul similar al anului trecut. În faza de economisire, clienţii BCR BpL au posibilitatea de a realiza depuneri lunare regulate sau în funcţie de bugetul familiei la o anumită perioadă, poate şi o dată sau de câteva ori pe an. Peste 40% din încasările lunare provin de la clienţi care au optat pentru ordine de plată automate. În etapa de creditare, banca furnizează produse de creditare locativă cu dobândă fixă de 5% sau 6% pe an pe toată perioada creditului, fără comisioane de analiză dosar şi rambursare anticipată sau pentru evaluarea garanţiilor, toate creditele fiind acordate doar în lei. Împrumuturile pot avea ca destinaţie modernizarea, extinderea, cumpărarea unei locuinţe, a unei case sau a unui teren, refinanţarea unor credite pentru domeniul locativ sau crearea unui avans pentru alte credite în domeniul locativ. BCR BpL a fost lansată în iulie 2008, având ca acţionari Banca Comercială Română cu 80% din titluri şi Bausparkasse der oesterreichischen Sparkassen, bancă specializată în economisire-creditare a grupului Erste, cu restul acţiunilor.

Volumul creditelor Raiffeisen BpL a crescut anul trecut la 16,5 mil. lei

Volumul creditelor acordate de Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL) a crescut cu 31% anul trecut, la 16,5 milioane lei, astfel încât soldul total al acestora a ajuns la 50 milioane lei. Depunerile efectuate de clienţi în 2011 au fost cu 18% peste nivelul anului 2010, iar la sfârşitul anului soldul total a atins cifra de 244 milioane lei. Numărul de contracte încheiate de clienţii RBL anul trecut a crescut cu 37% faţă de 2010. Totodată, sumele economisite de către aceştia au fost cu 67% mai mari faţă de cele economisite pe contractele încheiate în 2010. Nivelul sumei contractate aferente acestor contracte s-a situat la valoarea de 2,4 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 5% faţă de anul precedent.

Creditele garantate cu ipotecă au reprezentat aproximativ 70% din volumul creditelor acordate de bancă în anul 2011 şi au fost solicitate de clienţi cu precădere pentru achiziţie imobile (73% din volumul total de credite cu ipotecă), pe când majoritatea creditelor fără ipotecă au fost solicitate pentru modernizarea locuinţelor. Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, parte a grupului austriac Raiffeisen, asigură produse de economisire-creditare pentru domeniul locativ.

 

Sursa

29 August 2012