Mai bine de jumătate dintre cei care vor o casă la curte, aleg să o ridice de la zero. Explicaţia este una cât se poate de simplă, beneficiarii cred că decizia referitoare la materialele de construcţii pentru propria locuinţă trebuie să le aparţină, indiferent de recomandările specialiştilor. Informaţia reiese dintr-un studiu realizat de compania Wienerberger, lider pe pieţa de cărămidă din România.

20072-caramida.jpg"Peste 50% dintre români spun că ar prefera să facă o casă de la zero, decât să cumpere o casă gata construită sau la roşu. În plus, românii din nordul ţării îşi doresc o casă pentru plăcerea de a avea o grădină, în vreme ce românii din regiunea sudică a ţării vor casă pe pământ pentru a elimina problemele cu vecinii de bloc", potrivit unui comunicat emis de companie.

Conform calculelor Wienerberger, cărămida reprezintă maximum 5% din valoarea construcţiei la cheie. Astfel, o casă la roşu din cărămidă se poate construi cu investiţii relativ mici, urmând ca mare parte din investiţie să fie reprezentată de alte materiale, precum finisajele, termoizolaţiile sau acoperişul.

În România se construiesc în medie circa două case noi pe an la mia de locuitori, în vreme ce media europeană este de minimum 3,5 case noi pe an la mia de locuitori.

„Considerăm că piaţa are de fapt un potenţial foarte mare, deşi a trecut printr-o perioadă în care s-a construit mai puţin", a declarat Daniel Căţănaş, Member of the Board Sales&Marketing Wienerberger România.

Potrivit studiului, peste 90% din românii din nord-vestul ţării preferă o casă construită de ei în locul uneia deja ridicate, în vreme ce în sud sunt oarecum mai atraşi de ideea de a achiziţiona o casă la roşu, pe care să o personalizeze, fiind foarte interesaţi de finisaje.

Totodată, în ultimul timp, scăderile de preţ înregistrate pe piaţa materialelor de construcţii au făcut ca preţul unei case noi pe pământ să se apropie tot mai mult de costul unui apartament de bloc.

„Noi am calculat cu foarte mare precizie consumul de cărămidă şi am constatat că aceasta reprezintă maximum 5% din costul unei case la cheie, în funcţie de tipul de cărămidă ales, un procent foarte mic comparativ cu totalul costurilor realizării unei case", a precizat directorul de marketing şi comunicare al Wienerberger România, Cristina Osiescu, citat de NewsIn.

Caracteristicile cele mai importante în alegerea cărămizii sunt durabilitatea pe care o conferă unei construcţii, aspect menţionat de 53,3% dintre respondenţi, şi preţul corect comparativ cu calitatea produsului.

Află cum te asiguri că nu te fură constructorul


29 July 2011