Banii alocaţi programului Prima Casă se termină în curând, dar acest lucru nu influenţează căutările online de case şi apartamente, interesul bucureştenilor pentru locuinţe rămânând neschimbat. Mulţi dintre locuitorii Capitalei preferă să nu cumpere acum, şi asta pentru că se aşteaptă ca locuinţele să se mai ieftinească, reiese dintr-un sondaj realizat de portalul imobiliar IMOPEDIA.ro.

25185-studiu_imopedia.jpg“Anul acesta piaţa nu a adus nimic nou, cumpărătorii se comportă la fel şi au aceleaşi sume disponibile, dar schimbarea va trebui să vină dinspre instituţiile bancare, forţate să găsească soluţii de finanţare apropiate de cele oferire de programul “Prima Casă”. În acest sens ne aşteptăm la modificări de situaţie, pentru că nu este normal ca statul să intervină şi să faciliteze accesul populaţiei la case şi apartamente. Sunt deja bănci care au propriile produse ce oferă condiţii apropiate de cele stabilite de creditul Prima Casă, ceea ce reprezintă un avantaj pentru cei care vor să cumpere o locuinţă” a declarat Răzvan Muntean, Manager General IMOPEDIA.ro

45% dintre utilizatorii portalului imobiliar IMOPEDIA.ro cred că vor mai scădea preţurile apartamentelor vechi din Bucureşti şi numai 14% dintre ei se arată indiferenţi la acest trend deoarece au suficienţi bani pentru a cumpăra ceea ce îşi doresc. Acelaşi sondaj arată că 12 procente dintre respondenţi cred că va scădea valoare apartamentelor noi şi tot atâţia sunt convinşi că preţurile au ajuns la un nivel de unde nu se vor mai ieftini.

Sunt şi români care apreciază că preţurile locuinţelor au început să crească. Potrivit datelor IMOPEDIA.ro, 9% dintre participanţii la sondaj spun că în 2012 locuinţele au început să se scumpească.

61% dintre utilizatorii portalului imobiliar IMOPEDIA.ro declară că nu ar plăti mai mult de 60.000 euro pentru achiziţionarea unei locuinţe, iar 26% susţin că sunt dispuşi să achite sume cuprinse între 60.000 euro şi 100.000 euro. Doar 13% dintre bucureşteni ar cumpăra o proprietate mai scumpă de 100.000 euro.

Profilul cumpărătorului bucureştean

Potrivit IMOPEDIA.ro, bucureştenii caută să achiziţioneze apartamente în funcţie de numărul de camere (35%), apoi în funcţie de zona în care este situat imobilul şi de preţul său (27% şi respectiv 26%). Printre criteriile selectate de vizitatori se afla si cele legate de suprafaţa totală de locuit a apartamentului şi mijloacele de transport din zonă, fiecare reprezentând 6% dintre căutări.

Cele mai căutate apartamente prin intermediul IMOPEDIA.ro sunt locuinţele cu trei camere (41% dintre vizitatori) urmate de cele cu două camere (36%), garsoniere (11%) şi  apartamente cu patru camere (10%). Procentul celor care şi-ar cumpăra o locuinţă cu mai mult de patru camere este insignifiant - 2%” mai precizează Răzvan Muntean, Manager General IMOPEDIA.ro.

Un alt aspect care defineşte căutările online de case şi apartamente este legat de noutatea imobilului. Trei sferturi dintre căutările înregistrate pe IMOPEDIA.ro vizează blocurile vechi, doar 26% dintre bucureşteni s-au arătat interesaţi de achiziţia unei locuinţe noi, procentul în acest caz fiind în creştere. În 2008 doar 7% dintre bucureşteni se gândeau să cumpere o locuinţă nouă.

Cele mai căutate zone pentru garsoniere şi apartamente cu două camere sunt Titan, Berceni, Militari şi Giurgiului. Bucureştenii care doresc un apartament cu trei sau patru camere s-ar muta în cartierele Titan, Drumul Taberei, Militari şi Ştefan cel Mare.

 CITEŞTE ŞI: Refugiul din piaţa imobiliară de criză: unde plasezi banii ca să fii sigur că nu îi pierzi?

6 June 2012