Lucrările de cadastru general, care nu implică niciun fel de cost pentru cetățeni, au stârnit interesul primarilor. Aproape 83% dintre primăriile eligibile și-au manifestat dorința de a intra în Programul national de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), finanțat din fondurile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

42162-cadastru_general.jpgÎn 2018, 2.273 de primării dintre cele 2.747 eligibile au semnat contracte de finanțare cu oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI), pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor, în cadrul PNCCF. Totodată, 1.531 de unități administrativ-teritoriale (UAT) au încheiat deja contracte de prestări servicii cu persoane juridice sau fizice autorizate să execute lucrări de cadastru general.

 ”Numărul foarte mare de primari care au semnat, în 2018, contracte de finanțare cu oficiile de cadastru și publicitate imobiliară este o consecință directă a acțiunilor și întâlnirilor pe care ANCPI le-a organizat în toate județele, în scopul informării tuturor celor implicați în acest proces. În momentul în care aproape 83% dintre primăriile eligibile au cerut bani pentru înregistrarea proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară înseamnă că beneficiile PNCCF au fost înțelese atât la nivel de comunitate, cât și la nivel individual”, a explicat, pentru Imopedia.ro, Radu-Codruț ȘTEFĂNESCU, președinte - director general al ANCPI.

În acest an, fiecare UAT care a semnat contract de finanțare cu OCPI și a încheiat ulterior contracte de prestări servicii de înregistrare sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale va primi 155.000 de lei (față de 150.000 lei/UAT în 2017 și 135.000 de lei/UAT în 2016). Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes național și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Până în prezent, 51 de comune din totalul de 3.181 de UAT-uri din România au fost cadastrate integral.Totodată, lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor au fost finalizate în 2.267 de sectoare cadastrale din 720 de comune.

La această dată, sunt în derulare lucrări de cadastru general pe sectoare cadastrale în peste 24.000 de sectoare din 2.954 de UAT-uri. De asemenea, sunt în desfășurare lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor la nivelul întregii localități, în 180 de UAT-uri.

Practic, până în acest moment, ANCPI a înregistrat, prin PNCCF, peste 843.000 de imobile. Dintre acestea, aproximativ 186.000 au fost cadastrate în 2018, alte 386.298 - în anul 2017, 192.606 - în anul 2016, iar în perioada 2005-2015, au fost înregistrate 78.272 de imobile.

Obiectivul PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI - peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe nerambursabile, obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor.

PNCCF aduce avantaje atât la nivel individual (deschiderea gratuită a cărților funciare, dezbaterea gratuită a succesiunilor), la nivel de UAT (facilitarea accesării de fonduri europene, crearea unei evidențe reale și complete a proprietăților în vederea impozitării acestora, dezvoltarea infrastructurii de orice fel), dar și la nivel național, cadastrul general reprezentând punctul de plecare pentru orice pas spre dezvoltare.

 

 

 

 

 

17 July 2018