0-1279-2462146990clipboard06.jpgÎn ianuarie şi februarie s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de tranzacţii faţă de aceleaşi luni din anul trecut.

Piaţa imobiliară românească se mişcă cel puţin la fel de alert ca şi anul trecut. Aşa arată datele oficiale furnizate de Uniunea Notarilor. Potrivit acestora, în primele două luni ale acestui an au fost încheiate cu 14.000 mai multe tranzacţii imobiliare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2007. Reprezentanţii agenţiilor imobiliare susţin că se poate vorbi de un blocaj doar la nivelul apartamentelor de lux.

ia au autentificat în primele două luni ale acestui an 77.703 tranzacţii imobiliare, faţă de 63.772, în aceeaşi perioadă a anului 2007. Potrivit datelor furnizate pentru "Adevărul" de către Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR), impozitul pe tranzacţii încasat de notari în primele două luni ale acestui an s-a ridicat la 175 milioane de lei (n.r. - 52,4 milioane de euro, calculat la un curs mediu de 3,3373 lei/euro, pentru anul 2007), cu aproximativ 40 milioane de lei mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Piaţa imobiliară se află departe de un blocaj. Deşi au existat incertitudini privind TVA-ul pe care trebuie să-l achite anumite categorii de contribuabili, iar preţurile din piaţă au evoluat continuu, numărul tranzacţiilor imobiliare încheiate în prima parte a acestui an este mai mare decât anul trecut", a declarat, pentru "Adevărul", Viorel Mănescu, preşedintele ­UNNPR.


Perioadă de acalmie, din cauza TVA

Chiar şi aşa, specialiştii din piaţă spun însă că este o perioadă de acalmie, cauzată în special de schimbările legislative de la începutul acestui an, iar pe sectorul de lux se poate vorbi chiar despre un blocaj. "Blocajul imobiliar a existat şi încă mai există, dar doar la nivelul palierului de lux", a declarat, pentru "Adevărul", Doinel Locic, preşedintele companiei Locic Imobiliare. Potrivit acestuia, ianuarie şi februarie reprezintă în general cea mai bună perioadă a anului din punct de vedere imobiliar.

"Urmează perioada de vară, în special iulie-august, când sunt luni moarte, iar din octombrie şi până în decembrie urmează din nou o perioadă cu un nivel ridicat al vânzărilor", a explicat Locic.
Analistul imobiliar Gabriel Zamfir spune că piaţa imobiliară nu se află într-un blocaj, ci se poate vorbi doar de o perioadă de acalmie. "Potenţialii cumpărători au fost influenţaţi de mai mulţi factori, care i-au determinat să amâne realizarea unei tranzacţii. Mulţi s-au abţinut să mai încheie contracte până la clarificarea subiectului TVA", a precizat acesta.

Locuinţele vechi, mai ieftine cu 15%

Potrivit agenţiilor imobiliare, preţul apartamentelor vechi a scăzut de la începutul acestui an în medie cu 10%-15%. "Un exemplu concret este acela al unui apartament cu două camere din Berceni. Dacă în decembrie se tranzacţiona cu 90.000 de euro-100.000 de euro, acum se vinde cu 78.000 de euro-80.000 de euro", a declarat Locic Doinel, explicând astfel că scăderea preţurilor a dus la creşterea numărului de tranzacţii, deci la deblocarea pieţei pe acest segment.

Avocaţii şi notarii continuă să fie în topul marilor plătitori de impozite

Consultanţa, comerţul cu autovehicule, farmaceuticele şi construcţiile reprezintă pentru Fiscul bucureştean cele mai profitabile domenii de activitate, ţinând cont de impozitele pe profit plătite de firmele din aceste sectoare. În funcţie de impozitul pe venit ce urmează să fie achitat pentru veniturile obţinute în 2007, avocatii şi notarii continuă să domine topul celor mai mari câştiguri.

Potrivit datelor furnizate pentru "Adevărul" de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) a Municipiului Bucureşti, cel mai mare impozit pe profit plătit, în 2007, în Capitală s-a ridicat la 11,4 milioane de lei şi a fost achitat de către o firmă de consultanţă pentru afaceri şi management din sectorul 1.


Comerţul cu maşini, pe locul II la impozitul pe profit

În top 5 al celor mai mari impozite pe profit achitate, în 2007, în Capitală, urmează un dealer de maşini - 9,1 milioane lei, o societate din industria farmaceutică - 8,1 milioane lei, o companie din construcţii - 7,2 milioane lei şi o altă firmă din domeniul consultanţei, care a achitat un impozit pe profit de 5,7 milioane de lei.

Sursa

4 April 2008