0-1347-09atac.jpg Instabilitatea preţurilor, lipsa disponibilităţilor de creditare şi încrederea mai redusă a investitorilor - acestea sunt motivele stagnării pieţei imobiliare din România.
În primul trimestru, volumul principalelor tranzacţii imobiliare din România a scăzut cu 68%, la 119 milioane de euro, în contextul în care piaţa europeană a proprietăţilor comerciale s-a redus cu 37% în intervalul analizat, la 38,7 miliarde euro, potrivit unui raport al Cushman & Wakefield.
Anul trecut, în România s-au tranzacţionat proprietăţi imobiliare comerciale în valoare totală de 1,88 miliarde euro, fondurile provenind în totalitate de la investitorii străini.

Tranzacţiile imobiliare includ transferul de proprietăţi din sectorul de birouri, retail, industrial şi hotelier.
"Investitorii au rămas pe primul trimestru din 2008 în aşteptare, puţine tranzacţii importante fiind înregistrate. Pe termen scurt, piaţa nu va înregistra schimbări substanţiale, o îmbunătăţire a condiţiilor fiind aşteptată pentru partea a doua a anului. Per ansamblu, estimările pentru întreg anul 2008 se menţin la acelaşi nivel cu cel consemnat anul trecut, de aproximativ 1,8- 2 miliarde de euro", a explicat Costel Florea, reprezentantul companiei.

Preşedintele Uniunii Naţionale Imobiliare (UNIM), Gabriel Zamfir, recunoaşte că sectorul imobiliar se confruntă cu probleme şi că unii investitori s-au retras de pe piaţă din cauza preţurilor exagerat de mari ale terenurilor. "Deja se vorbeşte în piaţă de proiecte care au probleme, iar mai multe fonduri de investiţii s-au retras din România. Dificultăţile nu vor începe din acest an pentru că piaţa are o anumită inerţie, însă de anul viitor vom avea deja falimente", declara recent Zamfir.

Sursa

27 May 2008