Compania de arhitectura si proiectare integrata Da_Sein anticipeaza ca piata locala de arhitectura va creste in acest an ca urmare a dezghetarii sectorului medical privat si a reconversiilor functionale. De asemenea, cererea pentru infrastructura si sectorul social (spitale, scoli, gradinite si infrastructura in transport) sau cea a marilor proiecte de retail vor fi alte parghii ale cresterii industriei de proiectare.

17686-arhitectura-schita.jpgTotodata, reprezentantii companiei anticipeaza ca evolutia pozitiva a economiei preconizata pentru urmatorii ani si dezmortirea proiectarii vor duce la extinderea rolului arhitectului cu functia de project manager.

"Cresterea economica preconizata pentru urmatorii ani va avea ca rezultat dezmortirea proiectarii care devanseaza cu unu - doi ani executia constructiilor. In acest context este foarte important ca arhitectul sa fie si project manager. Pentru majoritatea investitorilor conteaza raportul buget alocat/proiect si profitul scontat, de aceea rolul arhitectului ar trebui sa cuprinda atat optimizarea costurilor, cat si consilierea investitorilor", declara Andrei C. Uleia, fondator si arhitect coordonator Da_Sein.

Cifra de afaceri Da_Sein a stagnat anul trecut la nivelul din 2009, de peste 500.000 de euro. Pentru acest an compania anticipeaza ca va inregistra o crestere a afacerilor de 15%. In primele luni ale anului, Da_Sein a realizat consultanta pentru spatii de peste 500.000 mp, insumand investitii mai mari de 135 milioane de euro, proiecte ce urmeaza sa se realizeze in urmatorii doi ani: Fundatia Romana de Cricket, Centrul de Agrement Mangroove, situat pe malul Lacului Tei, Crama Ceptura (Urlati), parcuri logistice, un complex hotelier in zona litoralului, cladiri de birouri si rezidentiale.

Printre proiectele realizate de Da_Sein in 2010 se numara finalizarea proiectarii la cladirile rezidentiale din cadrul complexului Upground (proiectat in perioada 2007-2011), masterplanul pentru un parc logistic cu suprafata de 200 ha, clinica Academica, amenajarea sediilor companiilor Nestle si Stefanini TechTeam.

Upground reprezinta unul dintre cele mai importante proiecte Da_Sein, compania oferind expertiza in arhitectura pentru complexul intins pe o suprafata de 250.000 mp, compus din doua blocuri de apartamente cu 17 niveluri si doua cladiri de birouri. Upground este in momentul de fata cea mai mare tranzactie imobiliara de pe piata romaneasca, fiind cumparat de catre o divizie a Deutsche Bank, pentru suma de 340 milioane de euro.


Sursa

20 April 2011