Disparitia a 40% dintre chiriasi a fost cauza principala a reculului de pe piata office. Revenirea in sectorul imobiliar se va baza in principal pe refacerea cererii pentru spatii de lucru din partea companiilor.

Cu ochii pe indicii productiei in­dustriale, intermediarii de pe piata imo­biliara cred ca incep sa se coaca pre­misele necesare reluarii cresterii cererii pe segmentul spatiilor de lucru - birouri si industriale. Totusi, capitalul strain isi va relua curgerea catre tara noastra mai tarziu, probabil incepand cu finalul anu­lui viitor. „Nu vad ce ar putea sa se in­tam­ple pe piata imobiliara in aceasta toamna fiindca, din multe puncte de vedere, am ajuns la fundul sacului.

Totusi, atat timp cat productia si expor­turile nu vor inceta sa creasca, cu putina ordine in alte sectoare economice vom reincepe sa primim investitii directe. Cred insa ca imobiliarele nu se vor pune pe picioare nici in 2011", de­clara Razvan Gheorghe, directorul gene­ral al Cush­man&Wakefield Romania.

Cine va iesi primul din criza

„Cred ca primele segmente care au toate sansele sa iasa din criza vor fi cele ale spatiilor industriale si de office. In retail, componenta de centre comerciale va iesi mai greu, iar segmentul spatiilor comerciale stradale mai usor. Strada a devenit mai accesibila si mai activa pen­tru chiriasi", crede Gheorghe. Toto­data, ramanand tot in zona de retail, trebuie mentionat ca in ceea ce priveste dezvol­ta­torii de formule de tip „big box", aces­tia se mentin intr-o marja de profit suficienta incat sa credem ca acest sector a fost putin sau deloc lovit de criza.

E adevarat, multe proiecte comerciale sunt pe jumatate goale, dar asta nu prea con­teaza in termeni de profitabilitate deoa­rece prezenta unui singur mare chirias (de obicei un hipermarket) asigu­ra vad si incasari din chirii suficiente pentru proprietar cat sa-l mentina pe o linie de plutire. In ceea ce priveste piata cla­dirilor de birouri, peste doi-trei ani proiectele care acum sunt considerate proaste, de aceea neinchiriate, vor fi din nou ocupate full, crede Radu Boitan, directorul King Sturge. La nivelul lui 2011 probabil ca livrarile vor ajunge undeva sub 100.000 mp, iar dupa acest moment piata incepe sa inghete. „Totusi, cererea de birouri in Bucuresti este greu sa scada sub 80.000 mp/an, chiar si in perioada de criza. De aceea cred ca vom avea in 2012-2013 o noua nebunie in zona cladirilor de office", precizeaza Boitan.

 
Sursa

31 August 2010