Anul ce tocmai se încheie nu a fost unul bun pentru activitatea de fuziuni şi achiziţii la nivel global, în ciuda aşteptărilor specialiştilor. S-au înregistrat scăderi în cele mai multe sectoare şi s-a ajuns la cel mai scăzut nivel din 2005 încoace, dar estimările continuă să fie optimiste pentru anul ce vine. România nu iese din această tendinţă internaţională, piaţa noastră fiind afectată de lipsa de de predictibilitate a cadrului fiscal şi de reglementare, precum şi dificultatea atragerii de finanţare bancară, se subliniază într-o analiză realizată de EY, companie ce oferă servicii de asistenţă în tranzacţii.

32607-achizitii.jpgActivitatea de fuziuni şi achiziţii a continuat să scadă în 2013, la nivel global, pentru al treilea an consecutiv. S-au înregistrat 37.257 tranzacţii în cursul anului, în valoare de 2,3 mii de miliarde de USD. Majoritatea sectoarelor au înregistrat scăderi, în ciuda estimărilor optimiste din 2012. S-a ajuns astfel la cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani şi sub nivelul perioadei „dot com”, de acum 13 ani, potrivit celui mai recent raport publicat de compania de audit şi consultanţă financiară EY.

  • Activitatea globală de fuziuni şi achiziţii a scăzut cu 6,2% faţă de anul 2012
  • Pe plan mondial, sectorul de imobiliare a înregistrat creşteri ale volumelor de tranzacţii
  • Sectorul bancar şi de pieţe de capital a înregistrat o scădere semnificativă a valorii tranzacţiilor în 2013
  • Cele mai mari scăderi au avut loc în sectorul metalurgic şi de minerit, cu 27%, şi în cel de petrol şi gaze, cu 21%

„În timp ce ultimul trimestru al anului 2013 a înregistrat o îmbunătăţire economică modestă, situaţia de pe piaţa de M&A a rămas nu foarte optimistă. Ca urmare, inerţia din domeniul tranzacţiilor s-a menţinut, deoarece mulţi jucători au optat ca şi până acum să rămână spectatori decât să participe activ pe piaţa de M&A. Dar 2014 ar trebui să reprezinte un punct de cotitură şi să marcheze ieşirea din această perioadă de recesiune prelungită de pe piaţa M&A. Există o bază solidă pentru tranzacţionare în ceea ce priveşte numerarul şi disponibilitatea creditării. Îmbunătăţirea încrederii din consiliile de administraţie din companii indică şi faptul că multe corporaţii îşi propun să obţină creştere în 2014 prin realizarea de achiziţii”, declară Pip McCrostie, vicepreşedinte global EY.

Activitatea de fuziuni şi achiziţii a înregistrat rezultate mixte în cadrul ţărilor BRIC, cu o scădere abruptă în Brazilia (-27,5%), Russia (-23,8%) şi India (-9,2%), în timp ce China şi-a consolidat poziţionarea ca a doua cea mai importantă piaţă pentru activitatea de fuziuni şi achiziţii. Volumul tranzacţiilor din China a crescut cu 4,6% comparativ cu 2012, iar valoarea a crescut, de asemenea, cu 38%.

Perspective încurajatoare de creştere pentru 2014

În pofida unui nou an sub semnul recesiunii pentru activitatea de fuziuni şi achiziţii, există perspective reale de relansare a activităţii de tranzacţionare în 2014, subliniază specialiştii. Peste o treime dintre corporaţiile globale au în plan să realizeze achiziţii în anul următor – o creştere semnificativă a apetitului pentru tranzacţii comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă din anul trecut. Raportul EY arată că 68% dintre marile companii globale care au în vedere să facă tranzacţii în 2014 spun că vor efectua achiziţii cu valori cuprinse între 500 milioane şi 1 miliard dolari.

„După mai mulţi ani de recesiune, ar trebui să asistăm la o revenire, treptată dar constantă, pe creştere a activităţii de fuziuni şi achiziţii în 2014, pe măsură ce tranzacţiile reintră în atenţia companiilor care caută să încheie tranzacţii ingenioase şi sustenabile”, mai spune vicepreşedintele global EY.

Nici în România piaţa de fuziuni şi achiziţii nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor de la începutul anului 2013, rămânând, în cel mai bun caz, la acelaşi nivel cu 2012, subliniază specialiştii.

„Lipsa de predictibilitate a cadrului fiscal şi de reglementare, precum şi dificultatea atragerii de finanţare bancară, au influenţat evoluţia pieţei în 2013. S-au remarcat în 2013 un număr de tranzacţii importante în sectorul serviciilor financiare, în timp ce sectorul energiei, în particular cel al energiei regenerabile, a fost cel mai afectat de instabilitatea mediului de reglementare. Pentru 2014, piaţa fuziunilor şi achiziţiilor ar trebui să reia tendinţa de creştere, pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor de creditare şi al recâştigării aşteptate a statutului de ţară cu rating investment grade“, încheie Bogdan Câmpianu, director executiv Corporate Finance, EY România.

CITEȘTE DESPRE Pericolele lui 2014: noi prăbuşiri pe piaţa bancară, imobiliară şi de capital

 

17 December 2013