Al treilea trimestru al anului nu a adus modificari de substanta evolutiei preturilor la locuinte in Europa. In 15 state din 25 monitorizate de analistii Global Property Guide (fara Romania, care este al 16-lea stat), preturile locuintelor au continuat sa scada.

22406-piata-europeana-de-locuinte-ramane-in-recesiune.jpgLa nivel global, in cele noua luni ale anului curent, doar 19 tari au raportat cresteri de preturi rezidentiale, in alte 26 de tari pentru care exista statistici inregistrandu-se continuarea devalorizarii imobilelor de locuit.

Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in India si Brazilia, 33,9%, respectiv 28,8% (vezi tabel). Metropolele braziliene au avut un an uimitor gratie pregatilor care se fac pentru gazduirea Cupa Mondiale din 2014 si a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro in 2016.

Pietele europene

Tarile Baltice au avut cea mai buna evolutie in perioada mentionata. In capitala Letoniei, Riga, apartamente standard s-au scumpit cu peste 18% in primele noua luni. La fel si in Estonia, piata careia si-a revenit dupa trei ani de pierderi teribile. In cursul anului preturile locuintelor din Talin au crescut cu 18,1%. Si capitala austriaca a avut o crestere puternica de preturi in acest an, continuand astfel 6 ani de majorari aproape neintrerupte.

Alte piete europene care s-au bucurat de cresteri au de preturi rezidentiale sunt Norvegia (8%), Franta (7%), Islanda (7%) si Elvetia (3%).

In schimb, piata imobiliara irlandeza ramane cea mai slaba din lume. Preturile la locuinte au scazut aici cu 13,5% la noua luni, acesta fiind cel mai mare declin din 2008. In topul perdantilor mai figureaza Ucraina, Bulgaria, Spania si Romania, cu scaderi de preturi intre 7% si 5%.


Sursa

5 December 2011