Cel mai mare coşmar al dezvoltatorilor de imobiliare poate deveni realitate. Criza imobiliară dă semne de revenire. În 25 dintre 35 cele mai importante state, preţurile locuinţelor au scăzut în primul trimestru. Astfel, piaţa s-a întors de unde a plecat după scurtul boom imobiliar din ultima jumătate de an.

Sursa: imopedia.roDupă toate semnalele pozitive din acest an de pe piaţa locală, dezvoltatorii au prins curaj şi au început deja să anunţe scumpirea locuinţelor la sfârşitul anului. Cu un singur amendament: să nu se destabilizeze piaţa imobiliară mondială. Şi totuşi, iată că exact cel mai negru gând al lor este pe cale să devină realitate.

Conform celui mai recent sondaj realizat de Global Property Guide, în primul trimestru din 2011, preţurile au crescut în 10 ţări, dar au scăzut în 25. Ţările care au mers în jos tot anul trecut şi-au continuat scăderea, deşi într-un ritm mult mai lent.

  • În Polonia, de exemplu, preţurile au scăzut anul acesta cu 2,7%.
  • Slovenia marchează o scădere de 3,8%
  • În Croaţia, preţurile au scăzut cu 6,7%
  • Bulgaria are unul dintre cele mai dificile situaţii, cu ieftiniri de peste 10%

Scăderile dramatice se simt în ţările care au avut creşteri spectaculoase

Ţările care păreau să îşi revină viguros din scăderile dramatice de preţuri, trec acum printr-o perioadă de uşoară creştere.

• Apartamentele din Riga de exemplu au crescut cu 4,1% anul acesta, comparativ cu creşterea de 24.7% din ultimul trimestru al anului trecut.
• În Suedia, preţurile au o creştere de 0,5% în prrima parte a anului, faţă de 10% cât marca în anul anterior
• În Finlanda, preţurile au crescut pe unele segmente cu 0,7%, faţă de peste 11%, creşterea din aceeaşi perioadă a anului trecut

Alte pieţe europene, care nu au avut creşteri bruşte, scad uşor

  • În Marea Britanie, preţurile scad acum cu 4,4%, comparativ cu 5,5% în anul anterior
  • În Germania, preţurile apartamentelor au scăzut cu 0.1% în primul trimestru, faţă de o creştere de 0,1% anul trecut.

Totuşi, lucrurile nu sunt negre peste tot în Europa

În România, începutul anului a adus un val de optimism pe piaţa imobiliară locală, atât din partea clienţilor, cât şi a dezvoltatorilor. Astfel, preţurile au crescut în primul trimestru cu 1,2% în Bucureşti şi cu 0,95% la nivel naţional.

31 May 2011