Boston este unul dintre cele mai vechi oraşe americane, capitala economică şi culturală a regiunii New England. Denumit şi „oraşul cartierelor”, Boston a fost dintotdeauna o atracţie pentru imigranţi, datorită economiei puternice şi a nivelului de viaţă ridicat. Oraşul se mândreşte cu o arhitectură aparte şi cu numeroase proprietăţi istorice, multe dintre ele păstrate în aceeleaşi familii, de sute de ani.

33805-boston.jpgCapitala şi cel mai mare oraş al statului american Massachusetts, Boston este unul dintre cele mai vechi oraşe americane, cămin al unor evenimente remarcabile din istoria Statelor Unite ale Americii. Centru financiar mondial, Boston are o economie puternică, bazată pe cercetare, finanţe, electronică şi tehnologie de ultimă generaţie, fiind unul dintre oraşele americane cu cele mai ridicate costuri de trai. 

Centru de afaceri şi educaţional pe plan mondial, Boston este considerat a fi capitala economică şi culturală a regiunii New England (zona din colţul nord-estic al SUA, formată din statele Maine, Massachusetts, New Hampshire, Vermont, Rhode Island şi Connecticut).

  • Boston a fost fondat în anul 1630, de către puritanii englezi. A fost locul de desfăşurare al unor evenimente importante ale Revoluţiei Americane, precum Boston Tea Party sau Masacrul din Boston
  • Cu circa 630.000 locuitori, Boston se află pe locul 21 între marile oraşe din SUA. În schimb, zona metropolitană Greater Boston are o populaţie de circa 4,5 milioane oameni
  • Spre sfârşitul perioade coloniale, Boston era cel mai mare oraş american – este căminul primei şcoli publice (1635) şi al primei reţele de metrou din America (1897).

Boston a avut dintotdeauna o economie solidă, fiind un important port maritim şi centru de producţie. După o perioadă înfloritoare, oraşul a intrat în declin începând cu anii ’30, din cauza costurilor ridicate de trai şi ale forţei de muncă, ceea ce a determinat relocarea companiilor spre zone mai accesibile din punct de vedere financiar. Însă datorită unui plan de regenerare urbană bine pus la punct, Boston a devenit din nou un oraş prosper, până în anii ’70. În prezent, oraşul joacă un rol important pe scena financiară globală şi atrage numeroşi imigranţi şi locuitori din alte oraşe. Drept urmare, specialiştii imobiliari spun că cererea de terenuri şi locuinţe este ridicată chiar şi în vremuri în care alte metropole americane abia încep să îşi revină de pe urma crizei.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 3.700 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 2.700 dolari/mp

Cunoscut drept „oraşul cartierelor”, Boston o adevărată îmbinare a unor zone complet distincte, ce co-există fără probleme, deşi fiecare reuşeşte să îşi menţină caracteristicile. North End este un cartier preferat de italieni, Charlestown este o zonă preferată de familiile aflate la început de drum, Beacon Hill este o zonă rezidenţială preferată de proprietarii cu venituri peste medie, în timp ce Back Bay este o zonă faimoasă pentru proprietăţile opulente şi apartamentele luxoase. De asemenea, Bay Village şi South End sunt cartiere pline de viaţă, preferate de studenţi şi artişti.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.900 dolari/lună; semicentral: 1.300 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 3.550 dolari/lună; semicentral: 2.150 dolari/lună

În cele aproape patru secole de când a fost întemeiat, Boston s-a mărit de trei ori. Cele mai apreciate proprietăţi sunt cele vechi, din zonele reputate, dar în acelaşi timp, unele case impunătoare se află în acelaşi familii de sute de ani, moştenite de generaţii la rând. În general, preţul locuinţelor din sudul oraşului sunt de trei ori mai mici decât cel al proprietăţilor similare din partea de nord.

CITEȘTE ȘI DESPRE: Dallas, oraşul american caracterizat de zgârie-nori şi clădiri de sticlă

 

12 April 2014