Preturile locuintelor de pe piata imobiliara din Europa au scazut in primele trei luni ale anului mai mult decat in ultimul trimestru al lui 2008 - momentul de intensitate maxima al crizei economice mondiale - acest fenomen afectand vizibil sperantele de redresare economica ale regiunii, scrie Financial Times.

Piata imobiliara cade si trage dupa ea speranta unei redresari economiceIndicele de pret calculat de publicatia britanica a aratat un declin vizibil al preturilor in statele din zona euro, cu scaderi chiar mai importante la nivel de Uniune Europeana, in frunte cu Marea Britanie, unde fenomenul pare sa se fi agravatIn statele din zona euro, pretul locuintelor a scazut in medie cu o rata anuala de 3,5% in primul trimestru al anului, comparativ cu ultimul trimestru al lui 2008 cand preturile s-au redus in medie cu 0,8%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

La nivelul intregii Europe, preturile de pe piata imobiliara au scazut cu 5,1%, dublu fata de scaderea de 2,3% raportata in ultimele trei luni ale anului trecut.

Indicele trimestrial publicat pentru prima data in luna aprilie de Financial Times reuneste date din 22 de state europene. Desi evolutia preturilor variaza vizibil in diversele tari ale UE, datele influenteaza piata imobiliara din Europa.

Situatie grea in Marea Britanie si Spania

In state precum Marea Britanie sau Spania, unde numarul proprietarilor de locuinte este ridicat in raport cu cel al chiriasilor, iar piata evolueaza similar cu cea din Statele Unite, situatia pare sa fie mai grava decat in Germania, unde ideea de a locui intr-o casa inchiriata este in continuare mai populara, in raport cu achizitionarea unei locuinte sau a unui apartament. 

Pretul locuintelor in Anglia si in Tara Galilor a scazut cu 12,7% in primul trimestru al anului, comparativ cu aceeasi perioada a lui 2008, in timp ce in Spania sau Franta preturile au scazut cu circa 6,5%, iar in Germania s-au redus cu doar 0,6%, potrivit datelor Financial Times.

Fenomenul nu a fost insa atat de sever ca pe piata de profil din Statele Unite, unde in primele trei luni ale lui 2009 o locuinta era cu 14% mai ieftina fata de 2008, iar analistii estimeaza ca situatia nu va afecta la fel de vizibil consumul.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa

10 July 2009