Viena este una dintre cele mai prospere capitale europene, cu o arhitectură impecabilă şi o industrie turistică animată. Dar niciunul din aceşti factori nu explică activitatea de pe piaţa imobiliară. În timp ce în ultimii opt ani, în restul Europei a existat o bulă imobiliară urmată de o acută criză, segmentul rezidenţial vienez a crescut încet, dar constant.

25462-austria.jpgPreţul mediu al locuinţelor din capitala Austriei a crescut cu aproape 10% în ultimul an, cu câteva procente mai mult decât în anii precedenţi, conform datelor Oesterreichische Nationalbank. Numai în primele trei luni ale lui 2012, preţul mediu a urcat cu peste patru procente. Această efervescenţă a segmentului rezidenţial din Viena este pe cât de constantă, pe atât de surprinzătoare. Valoarea proprietăţilor este în continuă creştere încă din 2004, iar în cel mai bine cotat cartier vienez, preţurile s-au dublat în ultima decadă.

  • Viena – preţul mediu al locuinţelor a crescut cu 67% între ianuarie 2005 şi ianuarie 2012
  • La nivel naţional – preţul mediu a urcat cu 33% între ianuarie 2005 şi ianuarie 2012

Dar nu numai piaţa imobiliară din Viena este privilegiată, situaţia este similară şi în restul Austriei, chiar dacă poate nu la acelaşi nivel an de an. Proprietăţile se apreciază continuu şi în alte oraşe – preţul mediu al locuinţelor a crescut, la nivel naţional, cu 11% în ultimul an.

Preţul ridicat al unei proprietăţi în Viena se justifică prin numeroase argumente

Preţurile cresc mult mai rapid în Capitală faţă de restul oraşelor austriace, parţial din cauză că în centrul Vienei nu se mai poate construi, explică specialiştii. Un alt motiv este acela că Viena atrage ca un adevărat magnet investitorii străini, în special pe noii bogaţi ai lumii, care plasează acest oraş în aceeaşi categorie cu Londra şi Paris. Astfel s-a ajuns la situaţia neobişnuită în care proprietăţile rezidenţiale centrale sunt deţinute în proporţie de 70% de către bănci, companii şi fonduri de investiţii.

Comparativ cu alte capitale, Viena este un oraş relativ mic, are foarte puţine zone neplăcute sau cartiere urâte, iar „densitatea decoraţiunilor” este extrem de ridicată. Mai mult de atât, cererea de locuinţe este puternică, în timp ce oferta de noi apartamente este extrem de scăzută. Astfel că preţul ridicat al unui apartament în Viena nu este greu de justificat. Cei mai mulţi cumpărători sunt investitorii locali şi străini, astfel că Viena are una dintre cele mai scăzute rate de împroprietărire din Europa, de 22,8% (în 2007), în timp ce la nivel naţional, se ajunge la 42%. Specialiştii spun că, în ciuda încetinirii economice datorată crizei datoriilor din Zona euro, preţul proprietăţilor va continua să crească pe parcursul întregului an.

CITEŞTE ŞI Criza nu-i împiedică pe români să cumpere proprietăţi de milioane de euro în Austria


26 June 2012