Măsurile luate de Beijing pentru a ieftini locuinţele şi-au atins scopul: preţurile au avut cea mai mare scădere din ultimul an.

23955-1.jpgPiaţa imobiliară, unul dintre principalele motoare de creştere economică din China, dă tot mai multe semne de prăbuşire. În ciuda protestelor dezvoltatorilor imobiliari, autorităţile de la Beijing continuă cu măsurile dure impuse de la începutul anului trecut pentru a descuraja achiziţiile de locuinţe de teama unei bule imobiliare.

În februarie, preţul locuinţelor noi a scăzut în 45 dintre principalele 70 de oraşe monitorizate. Imediat după publicarea acestor date, bursele asiatice au înregistrat scăderi, indicele Shanghai Composite înregistrând o scădere de 0,2%. În ciuda ieftinirii semnificative, Beijingul nu dă semne că va relaxa condiţiile. Luna aceasta, premierul Wen Jiabao a avertizat că preţurile locuinţelor rămân departe de a fi „rezonabile".

Consecinţe la nivel mondial

Încetinirea îngrijorează însă piaţa la nivel mondial, având în vedere faptul că dezvoltatorii chinezi, în contextul consumului foarte ridicat din această piaţă, influenţează preţurile materiilor prime folosite în construcţii în întreaga lume.

Încă din 2010, Guvernul de la Beijing a luat măsuri pentru a preveni formarea unei bule imobiliare. Printre altele, Executivul a majorat avansul minim obligatoriu pentru creditele imobiliare, a restricţionat numărul de case pe care are dreptul să le deţină un cetăţean, dar şi accesul dezvoltatorilor imobiliari şi al populaţiei la creditare.

În 2011, banca centrală a Chinei a majorat de trei ori dobânda-cheie pentru a descuraja creditarea şi pentru a combate inflaţia. În plus, Guvernul de la Beijing va cheltui 200 de miliarde de dolari în următorii ani pentru a construi zece milioane de locuinţe sociale. După ce a limitat numărul de achiziţii imobiliare în câteva dintre cele mai mari pieţe (inclusiv în Shanghai şi Beijing), Guvernul de la Beijing vrea acum să pună oprire scumpirilor din alte regiuni, ajunse într-o „stare critică", după cum a declarat premierul Wen Jiabao.

Cum se descurajează sectorul imobiliar

Organele de reglementare chineze au luat deja şi alte măsuri în acest sens, printre care majorarea avansului cerut şi diminuarea împrumuturilor acordate pentru achiziţia celei de-a doua case.

Într-o încercare de a-i descuraja pe speculanţi, mai multe oraşe, printre care Shanghai şi Chongquing, autorităţile au impus o taxă pe proprietate pentru a reduce profitul celor care vând o locuinţă. Planul cincinal prezentat de Guvernul de la Beijing la începutul anului trecut prevede construirea a 36 de milioane de locuinţe până în 2015.

200 de miliarde de dolari va cheltui Guvernul de la Beijing pentru a construi locuinţe sociale în următorii ani.

 

Sursa

20 March 2012