Recesiunea imobiliară s-a resimţit şi la malul mării, la fel ca şi în restul ţării. Preţurile au scăzut semnificativ, aşa că investitorii care au bani deoparte încep să cumpere. Numărul tranzacţiilor imobiliare din Constanţa a înregistrat o creştere de peste 10% la începutul acestui an, arată datele statistice.

17721-plaja-mangalia.jpgDupă ce în 2009 şi în 2010 numărul tranzacţiilor a scăzut foarte mult, începutul acestui an pare promiţător. Potrivit datelor de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa (OCPI), numai în ianuarie si februarie 2011, luni fără prea mare activitate în general, s-au înregistrat 3.075 tranzacţii imobiliare, cu peste 300 mai multe faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut. Dintre acestea, aproape 2.000 de tranzacţii au fost înregistrate la biroul de carte funciară Constanţa, urmat de cel din Medgidia şi Mangalia.

„Piaţa imobiliară se mişcă doar pe partea de apartamente, foarte slab în cazul terenurilor. Iar pentru spaţiile comerciale, cererile sunt sporadice; de exemplu, am acum o cerere, dar este imposibilă. Segmentul de apartamente, indiferent că sunt noi sau vechi, merge cel mai bine" afirmă Paul Dogaru, manager al agenţiei imobiliare Coriax.

„Preţul mediu în Constanţa, în zona centrală, este de circa 1050 euro/mp util. Cu cât creşte suprafaţa, cu atât scade sensibil şi preţul. La periferie costă aproximativ 900 euro/mp util, la apartamentele mai vechi. Aici nu s-a construit ca în Bucureşti, nu avem ansambluri de blocuri. Tocmai de aceea, clienţii care sunt hotărâţi să cumpere într-un bloc nou - nu dau înapoi, iar cei care sunt reticenţi la calitatea construcţiilor din ultimii ani - rămân ferm hotărâţi pe blocurile construite în anii 80-90" declară Victor Pandele, agent imobiliar la Domus Grup.

„Se tranzacţionează şi apartamentele din complexurile rezidenţiale noi din Mamaia, dar foarte slab. Adică se fac câteva vânzări pe an, în fiecare ansamblu. Dacă altă dată îşi vindeau tot portofoliul într-un an de zile, acum trebuie să aştepte doi-trei ani ca să vândă tot. Şi ei au scăzut preţurile până spre 1.000 euro/mp, chiar şi mai puţin de atât" declară directorul agentiei All Imobiliare.

Cererea de închiriere este mai mare decât oferta

Piaţa chiriilor este cea care a rămas neschimbată. Preţurile au scăzut, dar marea va atrage întotdeauna doritori din întreaga ţară şi chiar de peste hotare. Cum mulţi găsesc mai avantajos să închirieze un apartament decât să stea la hotel, oferta rămâne mai mică decât cererea, spun specialiştii din zonă.

„Nu există ofertă în Constanţa, pe cât de multă cerere este, mai ales pe cartierele Tomis Nord şi Faleză Nord. Segmentul de închirieri merge cel mai bine, deşi au scăzut preţurile faţă de 2010 chiar şi cu 20%. Dar proprietarii au fost înţelegători şi s-au adaptat. Spre deosebire de vânzători, cei care se ocupă de închirierea de apartamente sunt mai conectaţi la piaţă. Chiriaşul se schimbă des şi atunci iau mai des contact cu cererea şi oferta. Cu toate că au scăzut preţurile, dinamica s-a menţinut" declară Marius Coman, directorul All Imobiliare.

Centrul, faleza şi zona de apropierea Universităţii sunt cele mai căutate pentru a închiria un apartament în Constanţa:

• Garsonieră centrală - preţ mediu de 200-250 euro/lună, iar la periferie scade la 80-100 euro/lună
• Apartament cu două camere - în medie, este 250-350 euro/lună, iar la periferie preţul coboară până la 150-180 euro/lună
• Apartament cu trei camere - ajunge la 500 euro/lună în centru, la periferie fiind aproximativ 250-300 euro/lună

„Apartamentele cu vedere la mare costă mai mult. În acelaşi bloc, un apartament de unde se vede marea se închiriază chiar şi cu 30% mai scump. La vânzare este cu aproximativ 10% mai mult. În anunţuri se evidenţiază acest avantaj - panorama către mare" spune reprezentantul Domus Grup.

Terenurile nu prea au căutare

Piaţa vanzarilor de terenuri in Constanta este blocată, declară la unison agenţiile imobiliare. Au scăzut mult preţurile în Constanţa şi la periferie, chiar şi cu 60% în unele situaţii. În aceste condiţii, proprietarii nu sunt dispuşi să lase mai mult la preţ, deoarece consideră că îşi bat joc de proprietate, mai spun agenţii imobiliari constănţeni. Totuşi clienţii nu se înghesuie, deoarece tot speră să se mai micşoreze preţul şi mai mult. Între timp se reorientează către comunele din jur.

„Un teren poate ajunge la 1.000 euro/mp în cele mai bune zone, dar în general, costă cam 700-800 euro/mp, dacă are şi o autorizaţie de construcţie. Dar nu sunt cumpărători. La periferie scade până la 100 euro/mp, în zonele neinteresante, dar încă în oraş. Noi lucrăm cu dezvoltatori care reinvestesc acum şi lucrăm şi cu oameni care vor să îşi construiască o casă, dar nu în oraş. În Valu lui Traian, în Lumina şi Cumpăna terenurile sunt mai accesibile. Acolo preţurile au scăzut până la 25-30 euro/mp" susţine Victor Pandele.


22 April 2011