Problemele economice cu care se confruntă Italia au afectat inevitabil şi piaţa imobiliară, iar preţul locuinţelor din peninsulă a scăzut puternic. Profitând de dificultăţile financiare ale italienilor, germanii, britanicii şi ruşii investesc în case de vacanţă.  

30187-amalfi_coast_campania_italy.jpgVânzările de proprietăţi rezidenţiale au scăzut anul trecut în Italia cu 26%, ajungând la 88,1 miliarde euro, ca urmare a reducerii creditării ipotecare, pe fondul a doi ani de recesiune şi al incertitudinilor legate de taxe, notează Bloomberg.

Atraşi de noile preţuri, străinii au investit anul trecut 2,1 miliarde euro în piaţa imobiliară din Italia, numărul cumpărătorilor din afara ţării crescând cu 14%  în 2012, potrivit datelor institutului de cercetare Scenari Immobiliari.

Cei mai interesaţi de proprietăţile italienilor sunt germanii, şi asta încă din anul 2009. Statisticile arată că 40% din totalul achiziţiilor înregistrate în Italia, sunt încheiate de germani. Aceştia sunt urmaţi de britanici, care reprezintă18%, şi de ruşi,(13%).

Este o perioadă propice pentru străini să cumpere. Proprietăţi care costau 2,5 milioane euro au scăzut la 1,5 milioane euro, din cauza taxelor şi situaţiei economice. Preţurile pot să scadă chiar şi cu 30% la negociere”, a declarat Francesca Andreini, proprietarul agenţiei imobiliare Case e Ville, din Siena.

Numărul cetăţenilor germani interesaţi de achiziţia unei proprietăţi în Italia a crescut semnificativ în ultimii ani, potrivit studiilor. Aproape 43% din respondenţii unui sondaj realizat de o firmă din Germania au declarat că văd casele de vacanţă din Italia ca pe o investiţie pentru ieşirea la pensie, în timp ce un sfert au afirmat că sunt o formă de protecţie împotriva inflaţiei.

Preţuri pe care italienii nu şi le permit

Străinii au plătit anul trecut, în medie, 500.000 euro pentru o proprietate în peninsulă, ceea ce reprezintă un preţ foarte mare pentru italieni care câştigă în medie aproximativ 20.000 euro pe an, potrivit datelor furnizate de ministerul de Finanţe. Spre comparaţie, un german câştigă anual cu 36% mai mult, circa 27.000 euro.

Preţul locuinţelor din Italia a scăzut în ultimul semestru a lui 2012 cu 4,6% şi cu 12% faţă de vârful atins în 2008, iar specialiştii imobiliari susţin că scăderile vor continua şi în acest an, estimând o iefticire de 5%.

Scăderea vânzărilor în 2012 a fost o surpriză pentru noi, deoarece noi am crezut că am atins cel mai scăzut nivel sau aproape cel mai scăzut nivel în 2011. Este nevoie de mai multe credite de la bănci, fără aceşti bani, nu este posibilă o revigorare a vânzărilor, chiar dacă preţul proprietăţilor a scăzut semnificativ” spune Luca Dondi, reprezentant al companiei de cercetare Nomisma.

 

NU RATA: Cumpărătorii români influenţează piaţa imobiliară din Italia

 

7 May 2013