Creditele bancare sunt cele care susţin piaţa imobiliară din România, la acest moment, cu o piaţă de capital slab dezvoltată. Situaţia de la noi este în contradicţie cu cea din alte ţări europene, unde se remarcă tendinţa de creştere a ponderii finanţărilor în sectorul real estate din alte surse decât cele bancare, arată cea mai recentă analiză DTZ.

30761-analiza_de_piata.jpgDin cauza slabei dezvoltări a pieţei de capital, fondurile de investiţii ce deţin proprietăţi în România şi care în general apelează la atragerea de resurse de pe piaţa de capital, fac acest lucru pe alte burse şi nu la Bucureşti (ex: NEPI, Immofinanz etc.).

„Deşi în Europa există tendinţa de a creşte ponderea finanţărilor în real estate din surse non-bancare, cum ar fi de exemplu emisiunea de acţiuni sau obligaţiuni corporative, România este încă extrem de dependentă de creditele bancare din cauza unei slabe dezvoltări a pieţei de capital”, explică Marius Grigorică, senior business analyst DTZ Echinox.

Reducerea gradului de îndatorare şi creşterea finanţărilor din surse non-bancare au dus la o scădere masivă a deficitului net de finanţare în Europa, în ultimele şase luni – de la 86 miliarde dolari la 50 miliarde dolari (42%). Totodată, faţă de anul trecut, se înregistrează o diminuare a gradului de îndatorare pe majoritatea pieţelor importante din Europa, ceea ce duce la relaxarea condiţiilor de refinanţare a creditelor.

Disponibilităţile de creditare sunt limitate pe termen scurt, deoarece atragerile de capital ale fondurilor se realizează mai lent. Însă pe termen mediu, specialiştii preconizează o dezvoltare semnificativă şi o creştere constantă a cotei de piaţă a surselor de finanţare venite din afara mediului bancar.

„Estimăm că fondurile de investiţii şi asiguratorii vor furniza în piaţă 181 miliarde dolari, valoare care va fi disponibilă pentru noi creditări în întreaga Europă, în perioada 2013-2015. Acest fapt va determina o creştere a ponderii lor în totalul datoriilor restante în Europa de la 2 la 7. Preconizăm că Marea Britanie va fi lider, cu o creştere a cotei de piaţă a sectorului non-bancar de la 7% în prezent, la 15%", încheie reprezentanţii DTZ. 

NU RATA: Dezvoltarea sectorului real estate, încetinită de reputaţia României peste hotare. Cum putem atrage investitorii străini?

 
 

 

18 June 2013