Spania, una dintre destinaţiile preferate de investitori în ultimii ani, şi-a pierdut această poziţie preferinţială. Cu toate că piaţa imobiliară este, în continuare, demoralizată, luminiţa pare să apară la capătul tunelului: ultimele studii arată investitori optimişti, care vorbesc de achiziţii în următorul an.

21898-spania.jpgSectorul imobiliar spaniol este încă demoralizat, dar există o speranţă. Investitorii estimează că, în următoarele 18 luni, lucrurile vor lua o turnură pozitivă, arată ultimul studiu al companiei de consultanţă CB Richard Ellis.

Astfel că oamenii de afaceri au declarat că intenţionează ca, în următorul an, să revină cu sume importante pe piaţa de investiţii. Segmentul rezidenţial este cel mai jos în topul preferinţelor, pe când sectorul spaţiilor de birouri este cel mai promiţător.

  • 7% dintre investitori vor să plaseze bani în segmentul rezidenţial
  • 40% dintre oamenii de afaceri vor investi în centre comerciale
  • 50% vor investi în clădiri de birouri

Recentul studiu denotă o schimbare drastică faţă de semestrul anterior, când analizele demonstrau o scădere simţitoare a intenţiilor de investiţii, ceea ce a determinat şi o coborâre a preţului: cu peste 5% în marile oraşe, cu aproape 7% pe coasta Mediteranei şi până în 1% în Insulele Baleare şi Canare, conform datelor globalpropertyguide.com. Spania rămâne totuşi o alegere bună pentru investitorii străini, deoarece nu există restricţii în ce priveşte achiziţiile.

Cererea pentru case de vacanţă s-a mutat în zone mai puţin cunoscute la nivel internaţional

În primele luni ale acestui an, cea mai mare devalorizare au înregistrat-o casele de vacanţă amplasate în staţiuni. De exemplu, în Castellion (Valencia), Insulele Baleare sau Costa Blanca preţul vilelor a scăzut cu 30-40%. Vedetele reducerilor sunt vilele de lux din Mallorca: preţul acestora a scăzut cu 60%, la începutul lui 2011, conform datelor overseaspropertymall.com.

O cerere tot mai mare pentru locuinţe de vacanţă se înregistrează în localităţi mai puţin mediatizate la nivel mondial, precum Costa Calida, Alicante sau Murcia, spun specialiştii spanioli. Acestea devin din ce în ce mai atrăgătoare pentru cetăţenii străini datorită investiţiilor autorităţilor în infrastructură, iar preţul proprietăţilor amplasate aici este mult mai accesibil din punct de vedere financiar faţă de staţiunile cu renume.

„În Allicante, de exemplu, se observă cu ochiul liber îmbunătăţiri în infrastructură. Aici a fost inaugurat un al doilea aeroport, ceea ce este mereu o veste bună pentru potenţialii investitori sau turişti", spune Ignacio Osle, director de marketing în cadrul Taylor Wimpey de Espana.

Reprezentantul companiei de dezvoltare a subliniat că ultimele cifre publicate de guvernul spaniol arată că a crescut numărul tranzacţiilor în al doilea semestru, comparativ cu primele trei luni ale anului.

CITEŞTE ŞI Criza din Spania nu a reuşit să dărâme preţul proprietăţilor din Madrid


10 November 2011