In tarile dezvoltate, criza imobiliara este aproape de sfarsit

http://www.mondonews.ro/files/burj-dubai-skyscraper-258.jpgLa sfarsitul trimestrului II al acestui an, liderul cresterii preturilor la locuinte in ultimele 12 luni a devenit Israel, cu un progres de 12,5%.

In cifre trimestriale, cea mai mare crestere revine Norvegiei, unde preturile au urcat cu 5,3% in intervalul aprilie-iunie 2009.

Potrivit unei situatii elabo­rate de compania Knight Frank, lider al scaderii pre­turilor intr-un an, cu -47%, este emiratul Dubai, dar care ocupa pozitia 7, cu -7,5%, la ni­vel trimestrial. Ritmul de degradare a pietei a incetinit simtitor totusi.

In opinia expertilor, este evident ca preturile la locuinte s-au inscris, in prezent, pe o linie de stabilizare. Utimele rezultate ale indicilor glo­bali calculate de Knight Frank arata ca valorile au progresat in trimestrul II in aproape jumatate din tarile analizate.

Specialistii evidentiaza ca scaderea trimestriala a preturilor s-a accelerat numai in 22% din statele vizate si, in fiecare caz, aceasta tendinta nu a depasit 10%. Pentru comparatie, in primele trei luni ale anului, in unele tari acest recul s-a calculat in cifra cu doi numitori. Ritm redus

Israelul este singura tara care a afisat, pe ultimele 12 luni, o crestere in doua cifre (+12,5%). Norvegia a punctat un +5,3%, dupa o revenire de 4,1% in primele trei luni. Dez­echilibrul dintre cerere si oferta a venit in beneficiul pietei Marii Britanii, unde preturile au crescut cu 1,1% in perioada cuprinsa intre apri­lie si iunie 2009. Chiar in SUA, de unde a pornit criza ipotecara, piata da semne evidente si ferme de reve­nire.

Preturile au crescut cu 1,3%, dupa o scadere de 7% in fiecare din­tre anterioarele doua trimestre. O oarecare redresare se constata si in Dubai, una dintre pietele de imo­biliare cele mai afectate, cu o ade­varata prabusire, de -41%, de-a lungul primelor trei luni din 2009. Privind pe ansamblul pietei, autorii studiu­lui cred ca, in general, preturile au atins limita inferioara in intreaga lume.



Sursa

25 September 2009