Dusseldorf demonstrează că importanţa unui oraş pe scena internaţională nu este dată de numărul mare de locuitori – al şaptelea oraş ca dimensiune din Germania, Dusseldorf este un important centru financiar la nivel european, un loc de întâlnire al specialiştilor din diverse domenii. Totodată, Dusseldorf este între cele mai scumpe oraşe din ţară în ceea ce priveşte preţul de închiriere al locuinţelor.

32887-dusseldorf.jpgDusseldorf nu este unul dintre cele mai mari oraşe ale Germaniei, însă este un centru internaţional al comunicaţiilor, financiar şi de business, renumit pentru târgurile comerciale şi evenimentele fashion, ce atrag anual milioane de vizitatori din ţară şi de peste hotare. De asemenea, în Dusseldorf îşi au sediul central cinci companii incluse în Fortune Global 500 şi alte câteva mari companii germane, listate la bursă.

După Cel de-al Doilea Război Mondial, Dusseldorf a trecut prin importante lucrări de reconstrucţie, iar economia oraşului s-a dezvoltat într-un ritm rapid. În prezent, Dusseldorf este unul dintre cele mai avute şi elegante oraşe ale Germaniei, fiind considerat a fi unul dintre oraşele europene cu cea mai bună calitate a vieţii, conform analizelor companiei Mercer Consulting.

  • Oraşul a fost menţionat pentru prima dată într-un document scris, în anul 1135
  • Cu o populaţie de aproape 600.000 locuitori, Dusseldorf este al şaptelea mare oraş al Germaniei. În zona metropolitană locuiesc circa 1,5 milioane oameni
  • Este de notorietate rivalitatea dintre cetăţenii din Dusseldorf şi cei din Köln, oraş aflat la o distanţă de numai 40 kilometri

Amplasat într-una dintre cele mai populate zone ale Germaniei (la mică distanţă de Dortmunt, Essen şi Köln), Dusseldorf are o piaţă imobiliară stabilă, caracteristică ce se regăseşte la majoritatea oraşelor germane. Importanţa sa pe scena economică, financiară şi culturală a Europei este de necontestat, astfel că Dusseldorf este clasat între cele mai scumpe cinci oraşe ale Germaniei, în ceea ce priveşte preţul de închiriere al locuinţelor. Oferta de apartamente de închiriat în regim hotelier este ridicată, acestea fiind însă mult mai accesibile decât în oraşul vecin Köln.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 560 euro/luna; semicentral: 475 euro/luna
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.650 euro/luna; semicentral: 930 euro/luna

Instabilitatea financiară ce a zguduit restul Europei nu a reuşit să clatine piaţa imobiliară a oraşelor germane, iar Dusseldorf nu face excepţie. Pe o scară a valorii locuinţelor din Germania, proprietăţile de aici sunt echilibrate, fiind mai ieftine decât în oraşele din sudul ţării, dar mai scumpe decât cele din nord. După ample lucrări de restaurare a Centrului Vechi (Altstadt), aceasta a devenit cea mai scumpă zonă a Dusseldorfului, preţul de tranzacţionare ajungând la 13.500 euro/mp.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 3.000 euro/mp
  • Apartament semicentral – 2.000 euro/mp

Achiziţia unui apartament în Dusseldorf este considerată a fi o investiţie bună, atât timp cât este făcută într-unul dintre cele mai populare cartiere, precum Bilk sau Kaiserswerth. În ceea ce priveşte preţul locuinţelor, Dusseldorf este comparabil cu oraşe de dimensiuni similare din Marea Britanie sau Franţa, însă oraşul german are avantajul că atrage mult mai mulţi vizitatori, în special în interes de afaceri.

AFLĂ INFORMAţII DESPRE Capitala Lituaniei, oraşul cea mai rapidă dezvoltare din regiune

 

1 February 2014