Erevan se mândreşte cu o istorie impresionantă, iar peisajul oraşului a fost modernizat semnificativ în ultimul deceniu.  Dezvoltarea economică a Armeniei de la începutul anilor 2000 a dus la o explozie a preţurilor locuinţelor, însă efervescenţa din piaţa imobiliară a fost curmată brusc de criza financiară mondială. În prezent, mare parte din cererea din sectorul rezidenţial vine din partea refugiaţilor sirieni.

34089-a91q.jpgCapitala şi cel mai mare oraş al Armeniei, Erevan este centrul administrativ, industrial şi cultural al ţării. Oraş cu o istorie impresionantă, Erevan a fost greu pus la încercare de-a lungul timpului, însă a reuşit să supravieţuiască diferitor evenimente, în special numeroaselor cutremure (este amplasat într-o zonă cu activitate seismică intensă). Mai mult, odată cu dezvoltarea economică a Armeniei din ultimii 15 ani, Capitala a trecut prin transformări majore – multe părţi ale oraşului au fost renovate şi au apărut numeroase proiecte noi, de la clădiri rezidenţiale şi până la centre de cumpărături sau străduţe cu restaurante şi cafenele.

  • Erevan este una dintre cele mai vechi aşezări continuu locuite din lume, cu o istorie de peste 20 secole
  • În urmă cu 100 ani, oraşul avea 20.000 locuitori. În prezent, aici locuiesc peste un milion de oameni, respectiv circa 35% din populaţia totală a ţării

Armenia a avut o creştere economică spectaculoasă începând cu anul 2001 (media +12,8%/an). Din 2004, a început şi aici boomul imobiliar, iar în următorii patru ani, valoarea locuinţelor a urcat cu circa 250%, potrivit datelor FMI. Cele mai însemnate creşteri au fost înregistrate în capitala Erevan: în 2007, preţul mediu al unei locuinţe era de aproape 17 ori mai mare decât venitul anual median, în timp ce un an mai târziu, acesta ajunsese să fie de 28 mai mare. Sectorul construcţiilor era în plin avânt, generând în perioada de vârf nu mai puţin de 25% din PIB.

Evenimentele financiare petrecute pe scena mondială nu au rămas fără repercusiuni în Armenia – economia s-a contractat, iar piaţa imobiliară de aici s-a prăbuşit, ca în multe alte ţări. Numărul tranzacţiilor imobiliare a coborât rapid, activitatea din construcţii a scăzut cu 75% faţă de perioada de vârf, iar sectorul real estate nu a reuşit să îşi revină nici până astăzi.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 1.150 euro/mp
  • Apartament semicentral – 520 euro/mp

De-a lungul anului trecut, Armenia a primit peste 10.000 de refugiaţi sirieni, iar cei mai înstăriţi dintre ei s-au mutat în Capitală. Prezenţa acestora a fost resimţită imediat în piaţa imobiliară – cererea pentru locuinţe de închiriat a urcat cu repeziciune, potrivit agenţilor imobiliari locali. În ultima parte a lui 2013, s-a înregistrat o uşoară creştere a chiriilor şi o stagnare a preţurilor din sectorul rezidenţial (comparativ cu tendinţa constantă de scădere). La nivel naţional, numărul tranzacţiilor imobiliare a urcat cu două procente faţă de anul anterior, iar peste 40% dintre acestea au avut loc în Erevan, potrivit datelor Oficiului de Cadastru.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 300 euro/lună; semicentral: 150 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 630 euro/lună; semicentral: 280 euro/lună

Cu toate că sectorul rezidenţial al Erevanului pare să se fi dezmorţit, există voci care atrag atenţia că nu este ceva de durată. Armenia le oferă un refugiu de moment sirienilor, însă nu le poate oferi o alternativă economică, întrucât a fost puternic lovită de criza financiară globală – investitorii străini (în special ruşi) s-au retras, locurile de muncă au devenit greu de găsit, iar perspectivele pe termen scurt nu sunt încurajatoare, în contextul în care corupţia rămâne marea problemă a ţării.

CITEŞTE ŞI: Vancouver, metropola canadiană cu cele mai inaccesibile locuinţe


17 May 2014