Fostă capitală a Olandei, Haga a rămas un oraş important pe scena politică internaţională. În ciuda istoriei ce se întinde pe aproape opt secole, Haga este un oraş modern şi animat. Vilele elegante, clădirile impozante ale ambasadelor şi bulevardele mărginite de copaci conferă un aspect rafinat oraşului cu mai puţin de jumătate de milion de locuitori.

31948-the-hague-netherlands.jpgHaga este al treilea mare oraş olandez, sediul de facto al guvernului olandez, fără a fi însă capitala Ţărilor de Jos – acest statut îi revine Amsterdamului. Haga deţine rolul principal pe scena politică olandeză: Regele Willem-Alexander al Olandei îşi are aici reşedinţa şi birourile, aici sunt sediile camerelor superioare şi inferioare ale Parlamentului, precum şi toate ambasadele străine. De asemenea, la Haga este situată Curtea Internaţională de Justiţie.

  • Haga are o populaţie de peste 482.000 locuitori şi se întinde pe o suprafaţă de aproape 100 kmp. În zona sa metropolitană locuiesc aproape un milion oameni
  • Fondată la începutul secolului XIII, aşezarea a fost iniţial reşedinţa de vânătoare a conţilor olandezi, astfel că numele său oficial este 's-Gravenhage, ce se traduce prin „ocolul contelui”
  • Multă vreme, Haga nu a deţinut statutul de oraş, fiind denumită şi „cel mai mare sat din Europa”

După aproape 15 ani de expansiune a pieţei imobiliare, în care preţurile au crescut cu circa 80%, Olanda s-a confruntat cu o perioadă de încetinire a activităţii, începând din 2008. Numărul tranzacţiilor aproape s-a înjumătăţit la nivel naţional, în timp ce preţurile au scăzut constant. Locuinţele au continuat să se devalorizeze şi pe parcursul lui 2013, însă mult mai puţin faţă de anii anteriori. În timp ce Amsterdam şi Apeldoorn au înregistrat cele mai puternice scăderi, în Haga preţurile au coborât cu sub un procent, faţă de anul trecut.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 3.500 euro/mp
  • Apartament semicentral – 2.000 euro/mp

Activitatea de pe piaţa chiriilor este animată de numărul mare de străini şi studenţi, dar şi de turişti. Haga este cel mai mare oraş olandez de pe malul Mării Nordului, ceea ce atrage în special vizitatorii locali. În plus, Haga este căminul a numeroase instituţii şi organizaţii internaţionale, cu angajaţi de peste hotare, astfel că este un oraş divers, din punct de vedere cultural. Totodată, Haga atrage studenţi din toate colţurile Europei, atât cu instituţii educaţionale vechi, dar şi cu universităţi ce şi-au deschis relativ recent porţile. Oferta de apartamente închiriate în regim hotelier vine este pe măsura cererii – bogată şi diversă.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 800 euro/lună; semicentral: 650 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.600 euro/lună; semicentral: 1.200 euro/lună

Străinii nu întâmpină restricţii în procesul de achiziţie a unei proprietăţi imobiliare, astfel că mulţi străini aleg să se stabilească aici, motivaţi şi de oferta bogată de locuri de muncă în cadrul instituţiilor internaţionale. În general, cumpărătorilor li se solicită un avans de 10% din valoarea proprietăţii, iar comisioanele şi taxele notariale se ridică la 1,5% din preţul de vânzare.

CITEŞTE DESPRE: Casablanca, cel mai renumit oraş al Marocului

 

5 October 2013