Tranzacţiile cu terenuri încheiate în prima jumătate a anului s-au finalizat la preţuri echivalente cu cele din perioada 2005-2006 şi mai ieftin cu 20-30% decât anul trecut.

14262-imobiliara-romanialib.jpgPreţurile terenurilor disponibile acum în zone precum Siseşti, Băneasa sau Pipera au ajuns la nivelul celor cerute de proprietari în perioada de boom în Corbeanca, Ciolpani sau Snagov. Singurii cumpărători activi din acest moment sunt dezvoltatorii de supermarketuri sau spaţii industriale, dar nici ei nu sunt generoşi cu bugetele de achiziţii, ba chiar se folosesc de criză pentru a obţine preţuri mai bune.

Cine şi la ce preţuri ­cumpără?

Numărul tranzacţiilor încheiate în primele şase luni ale anului a fost redus, deşi se părea că lucrurile încep să se mai dezmorţească, potrivit unui raport Colliers. De asemenea, au fost finalizate doar tranzacţii cu valoare scăzută, care nu au depăşit în total 10 milioane de euro. Dar chiar şi la această sumă s-a ajuns datorită jucătorilor mari - dezvoltatorii de parcuri de retail şi centre comerciale cu diverse destinaţii. Aceştia duc o politică intensă de extindere, ceea ce este un semnal pozitiv, mai ales în condiţiile în care din 2007 până acum a fost o perioadă de stagnare. Atenţia retailerilor s-a îndreptat atât către Bucureşti, cât şi spre marile oraşe din provincie. Zonele periferice nu au mai fost luate în considerare. Astfel, în Bucureşti, în zone centrale precum Aviatorilor, Romană, Universitate şi Unirii, proprietarii terenurilor cer sume cuprinse între 800 - 2.500 euro/mp. Totuşi, dezvoltatorii de centre comerciale preferă să achiziţioneze foste fabrici situate în aceleaşi zone semicentrale şi dens populate.

Programul Prima Casă, alt generator de vânzări

Pentru vânzările prin Prima Casă nu s-au găsit numai clienţi interesaţi de o construcţie proprie, ci şi dezvoltatori care vizau construcţia de ansambluri rezidenţiale care să se încadreze în această categorie.

„În acest caz, interesul este pentru terenuri mici (1.500 până la 10.000 mp), în vederea dezvoltării unor proiecte de scară redusă (de obicei o singură clădire de apartamente). Costul terenului trebuie să fie sub 100 euro/mp construit în zonele semicentrale şi maximum 200-250 euro/mp construit în Centru, pentru ca investitorii să ia decizia de achiziţie.", se arată în raportul Colliers. În ceea ce priveşte persoanele fizi­ce, acestea au căutat în principal tere­nuri mici. Cerere există atât în centrul Bucureştiului, cât şi în zonele periferice, tradiţionale deja pentru dezvoltările imobiliare. Mai ales în condiţiile în care preţurile au scăzut destul de mult. În Pipera, de exemplu, acolo unde acum câţiva ani preţurile erau absolut inaccesibile maselor, terenul se vinde acum cu preţuri pornind de la 120 euro/mp. Iar Băneasa a ajuns să intre în aceeaşi categorie de preţ cu cartierele Crângaşi sau Progresului cu 320 euro/mp. Şi totuşi, preţurile mici în zonele bune nu conving pe toată lumea.

„Spre deosebire de perioada de creştere a pieţei imobiliare, investitorii pentru proprietăţi în zonele exclusiviste din centrul oraşului au fost foarte puţin activi. Aceştia au fost extrem de prudenţi, oportunişti şi sensibili la orice semnal negativ pe pieţele financiare sau în economia globală în general (criza din Grecia, anunţurile privind reducerile salariale şi creşterea taxelor, evoluţia burselor etc.).", se arată în acelaşi raport. Dacă în anii trecuţi, terenurile bune erau greu de găsit, acum, oferta de proprietăţi disponibile la vânzare a devenit mult mai variată. Asta şi pentru că băncile au început să scoată la licitaţie terenuri interesante, însă foarte puţine dintre acestea şi-au găsit cumpărător, întrucât preţul este considerat încă ridicat. Reducerea de preţ acceptată de bănci a fost de doar 25% din suma finanţată, la a doua licitaţie.


Sursa

13 October 2010