Unul dintre cele mai vechi oraşe ale Germaniei, Köln a fost distrus aproape în totalitate de-a lungul Celui de-al Doilea Război Mondial. Dar germanii au pus la punct un migălos plan de reconstrucţie, astfel că în prezent, Köln este un oraş prosper, în plin boom economic, ce atrage imigranţi, studenţi şi turişti din toată lumea.

33911-1b59.jpgKöln este unul dintre cele mai importante oraşe germane, cu un însemnat rol economic, cultural şi istoric în Renania (sau ţara Rinului). Fondat în urmă cu 2.000 ani, Köln este şi unul dintre cele mai vechi oraşe ale ţării, precum şi o destinaţie turistică atractivă. Cu peste un milion de locuitori, Köln este al patrulea mare oraş al Germaniei (după Berlin, Hamburg şi Munchen).

Köln a fost unul dintre cele mai bombardate oraşe din Germania, în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, fiind ţinta a 262 raiduri aeriene. Din cauza bombardamentelor, oraşul a fost distrus aproape în totalitate, iar populaţia a scăzut cu 95% (majoritatea locuitorilor s-a adăpostit în zonele rurale). Ulterior, germanii au refuzat să renunţe la un oraş cu o istorie atât de lungă şi au depus eforturi mari pentru a-l reconstrui, încercând să reconstituie cât mai multe clădiri istorice posibile. Procesul de reconstrucţie a fost unul ambiţios şi extrem de costisitor, ce s-a întins până în anii ’90, însă rezultatul este unic şi impresionant.

  • Cunoscut pe plan internaţional sub numele de Cologne, oraşul este denumit în dialectul local „Kölle”
  • Domul din Köln este cel mai cunoscut simbol al oraşului, vizitat anual de 6 milioane oameni. Este a treia biserică din lume ca înălţime, iar construcţia sa a început în 1248 şi s-a încheiat în secolul XIX
  • În timpul bombardamentelor aeriene din Cel de-al Doilea Război Mondial, Domul din Köln a încasat 14 lovituri, însă nu s-a prăbuşit. Renovarea catedralei s-a încheiat în 1956, iar în 1996 a fost declarată Patrimoniul Cultural UNESCO

În timp ce marile puteri ale lumii s-au confruntat cu o prăbuşire răsunătoare a sectorului real estate, în ultimii ani, Germania a reuşit să îşi menţină stabilitatea din piaţa imobiliară. Investiţiile în proprietăţile din marile oraşe germane sunt considerate a fi mai sigure decât depozitele la bancă, ceea ce a atras dintotdeauna marii investitori ai lumii.

Metropolele germane au devenit şi mai atractive în ultimii ani, deoarece investiţiile în alte pieţe imobiliare au devenit mai riscante. Köln nu face excepţie, dovadă fiind faptul că preţurile din sectorul rezidenţial au urcat cu 5-10%/an din 2011 şi până în prezent, potrivit unui raport VDP (Verband deutscher Pfandbriefbanken) . În acelaşi timp, a urcat numărul proiectelor rezidenţiale noi, întrucât o mare parte dintre clienţi preferă apartamentele construite recent.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 3.100 euro/mp
  • Apartament semicentral – 2.200 euro/mp

Al patrulea mare oraş german este în plin boom economic, susţinut de o industrie a telecomunicaţiilor extrem de robustă, ceea ce se reflectă şi în cererea de pe piaţa chiriilor. În Köln, îşi au sediul principal giganţi precum Lufthansa sau Bayer, sunt prezente multinaţionale precum Ford, Toyota sau Microsoft, precum şi circa 100.000 studenţi. Una dintre zonele renumite pentru apartamentele oferite spre închiriere în regim hotelier este pe malul de vest a Rinului, în zona Rudolfplatz, în Cartierul Belgian. Oferta este mai generoasă în această parte a oraşului, aici fiind şi numeroase magazine şi baruri, ceea ce atrage numeroşi tineri şi turişti.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 570 euro/lună; semicentral: 500 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.400 euro/lună; semicentral: 800 euro/lună

Preţul locuinţelor din Köln este unul mediu pentru Germania – proprietăţile sunt mai scumpe decât în oraşele din nord, dar mai ieftine decât în oraşele din sud. Potrivit consultanţilor locali, circa 65% dintre cumpărători sunt localnici, în timp ce aproape 30% dintre clienţi vin din alte zone ale Germaniei. Restul cumpărătorilor provin în special din alte ţări europene, cu precădere din U.K., Franţa sau Italia. Clienţii străini nu întâmpină obstacole în achiziţia unei proprietăţi, însă în cele mai multe cazuri, băncile solicită un avans mai ridicat.

CITEȘTE ȘI: Piaţa imobiliară din România vs Germania. Cât de departe suntem de germani?

 

26 April 2014