Fostă colonie portugheză, Macao este în prezent unul dintre cele mai bogate oraşe ale lumii, cu o economie ce se dezvoltă într-un ritm rapid. Macao este un centru al jocurilor de noroc din această parte a lumii şi, potrivit unor specialişti, a reuşit deja să surclaseze oraşul Las Vegas. Boomul economic se reflectă direct în piaţa imobiliară, iar preţul locuinţelor creşte cu o viteză ameţitoare.

33505-sbk4.jpgMacao este una dintre cele două Regiuni Administrative Speciale ale Republicii Populare Chineze, alături de Hong Kong, distanţa dintre acestea fiind de doar 70 kilometri. Macao are o istorie culturală aparte, marcată de perioada îndelungată în care a fost colonie portugheză.

În prezent, este una dintre cele mai bogate metropole din lume, cu un ritm rapid de dezvoltare economică, principalele industrii fiind cea a jocurilor de noroc şi cea a turismului. Macao este un adevărat centru al jocurilor de noroc din China, în special de la începutul anilor 2000, când autorităţile au spart monopolul deţinut de un magnat local şi au permis investitorilor străini să construiască cazinouri.

  • Macao a fost ultima colonie europeană din Asia, fiind administrată de Portugalia din secolul XVI şi până în anul 1999
  • Cea mai mare atracţie din Macao sunt cazinourile – industria jocurilor de noroc a înflorit în special în ultimii 20 ani

Piaţa imobiliară urmează o traiectorie nesănătoasă, după părerea analiştilor locali şi internaţionali – stocul de locuinţe şi de terenuri este insuficient, iar preţurile urcă extrem de rapid, din cauza creditelor ieftine şi a disponibilităţii cetăţenilor de a cumpăra. Autorităţile au implementat câteva măsuri pentru a tempera activitatea din sectorul rezidenţial, însă acestea nu au avut succesul scontat. Preţurile au atins cel mai înalt nivel din istorie şi deocamdată nu dau semne de oprire – conform statisticilor, preţul mediu al unui apartament a urcat cu 50%, de-a lungul lui 2012 şi cu 30%, în primele nouă luni ale lui 2013.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 8.830 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 7.500 dolari/mp

Macao este una dintre cele mai dens populate zone din lume: aproape 600.000 oameni trăiesc într-un oraş cu o suprafaţă de 30 kilometri pătraţi. Loturile de teren sunt limitate, însă necesarul de locuinţe există, astfel că cea mai la îndemână soluţie este dezvoltarea pe verticală – în ultimii ani, s-au ridicat numeroşi zgârie-nori. Mai mult, achiziţia din faza de proiect este ceva comun: conform datelor de la Biroul de Terenuri, Lucrări Publice şi Transporturi, la sfârşitul lui 2013 erau în construcţie 8.830 apartamente, însă numai 150 dintre ele nu-şi găsiseră încă proprietar.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 835 dolari/lună; semicentral: 630 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.550 dolari/lună; semicentral: 1.400 dolari/lună

Cei mai mulţi cumpărători lucrează în industria jocurilor de noroc, potrivit consultanţilor imobiliari locali. De asemenea, mulţi dintre clienţi sunt expaţi şi doar un sfert dintre ei cumpără o proprietate cu intenţia de a locui în ea – restul caută să o închirieze sau să o revândă, în ciuda taxelor ridicate impuse de guvern în ultimii ani. Cumpărătorii străini provin în special din Statele Unite ale Americii şi ţările europene, dar şi din Australia sau Africa de Sud.

CITEȘTE ȘI: Brazilia rămâne ţinta investiţiilor imobiliare. Boomul nu pare să se apropie de final

 

29 March 2014