Madrid este o metropolă modernă şi interesantă, însă la un nivel mai mic decât cel al Barcelonei, după spusele turiştilor din întreaga lume. Cu o arhitectură deosebită, cu un nivel ridicat al traiului cetăţenilor şi datorită facilităţilor moderne, Madrid este o atracţie în ochii investitorilor străini, în special în contextul în care autorităţile încearcă să ofere cât mai multe avantaje oamenilor de afaceri din afara ţării.

32439-madrid.jpgMadrid este capitala şi cel mai mare oraş al Spaniei, fiind totodată centrul politic şi economic al ţării. Clasificat drept un Oraş Alfa, cu o importanţă deosebită în sistemul economic global, Madrid este un oraş extrem de influent, la nivel european, în diverse domenii, precum educaţie, politică, divertisment, media, cultură sau ştiinţe. În prezent, principalul rival al Madridului în numeroase segmente este doar Barcelona.

Capitala spaniolă este considerat a fi centrul financiar al Europei de Sud şi ocupă locul trei în clasamentul celor mai mari oraşe din Uniunea Europeană, din punct de vedere al numărului de locuitori. Metropola găzduieşte sediile centrale ale numeroase organizaţii internaţionale şi companii multi-naţionale, precum Organizaţia Turismului Mondial (ce aparţine ONU), Organizaţia Statelor Ibero-Americane, Institutul Cervantes sau Academia Spaniolă Regală.

  • Ridicat pe ruinele unui fort maur numit Magerit, oraşul a devenit capitală în 1561, astfel că Madrid a cunoscut o îndelungă perioadă de prosperitate
  • În Madrid locuiesc circa 3,3 milioane oameni, în timp ce în zona metropolitană a oraşului locuiesc peste 6,5 milioane persoane

Segmentul de real estate din Spania a trecut printr-o perioadă înfloritoare, curmată relativ brusc, odată cu începerea crizei financiare la nivel global. Însorita ţară a fost printre cei mai afectaţi membri ai Uniuniii Europene, iar una dintre cele mai grave probleme ale sale a fost prăbuşirea pieţei imobiliare. Preferinţa spanililor de a deţine propriul cămin (Spania are unul dintre cele mai ridicate grade de împroprietărire din Europa) nu a fost de mare ajutor, iar autorităţile au venit cu diverse idei şi planuri pentru a reatrage investitorii străini, realizând că salvarea economică a ţării vine in afara graniţelor.

În anumite regiuni ale Spaniei, preţul locuinţelor a coborât cu peste 60%, însă situaţia nu a ajuns să fie atât de dramatică în Madrid. Dincolo de problemele economice ale ţării, Madrid rămâne unul dintre cele mai tânjite oraşe din Europa – străinii nu doar vor să investească, ci vor să şi locuiască aici, Madrid fiind un oraş în continuă dezvoltare.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – peste 4.000 euro/mp
  • Apartament semicentral – aproape 2.500 euro/mp

Comparativ cu alte capitale europene, Madrid are deocamdată o piaţă imobiliară şubredă, încă afectată de contextul economic. Pe segmentul rezidenţial, cererea a scăzut puternic, astfel că preţurile au tot scăzut, în ultimii cinci ani. Cu toate acestea, capitala spaniolă nu este un oraş ieftin, iar locuinţele sunt accesibile doar celor cu venituri mulţumitoare. Dar cei care îşi permit o proprietate aici, sunt extrem de încântaţi, deoarece este o investiţie profitabilă.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 750 euro/lună; semicentral: 600 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.400 euro/lună; semicentral: 1.000 euro/lună

Madrid are unul dintre cele mai scăzute niveluri de închiriere din Europa (sub 15%), astfel că apartamentele de închiriat nu sunt uşor de găsit libere. Centrul oraşului este generos din punct de vedere al numărului de oferte de locuinţe de închiriat în regim hotelier, deoarece în această zonă îşi au sediul numeroase corporaţii. Cu toate acestea, cererea este de aproape cinci ori mai mare decât oferta, ceea ce face destul de dificil de a găsi apartamentul ideal.

Inelul Interior şi Inelul Exterior sunt principalele centre urbane, pe lângă care sunt numeroase cartiere rezidenţiale bine-cotate. Câteva locuinţe de închiriat pot fi găsite în cartiere precum Arganzuela, Retiro şi Salamanca, oferte corespunzătoare pentru studenţi există în cartierul Moncloa, în timp ce oamenii de afaceri se bucură de confortul din Castellana. Cartierele rezidenţiale periferice precum Nuevos Ministerios, Chamartin şi Rios Rosas sunt preferate de cître expaţi şi familiile acestora. În anumite zone, există motive de îngrijorare în ceea ce priveşte siguranţa, dar nu şi în mijloacele de transport în comun, mai ales în extrem de eficientul metrou.

 

CITEȘTE DESPRE: Berlin, printre capitalele din vestul Europei cu cele mai ieftine locuinţe 

 

23 November 2013