Philadelphia are o greutate aparte în istoria Statelor Unite ale Americii, fiind oraşul în care s-a semnat Declaraţia de Independenţă. Cu un important rol pe scena economică a Coastei de Est, Philadelphia este unul dintre oraşele americane în care recesiunea pare să fi fost depăşită. În acelaşi timp, „Philly” este un însemnat centru cultural, iar datorită numărului mare de artişti, autorităţile se preocupă de imaginea oraşului, ceea ce se reflectă simţitor în preţul proprietăţilor imobiliare.

32350-private-jet-charter-philadelphia.jpgPhiladelphia este unul dintre cele mai vechi oraşe americane, cel mai mare oraș al statului Pennsylvania, precum şi al doilea mare oraş de pe Coasta de Est a Statelor Unite. Fostă capitală americană pe perioada lucrărilor de construcţie a Washington D.C., „Philly” este centrul activităţii economice din regiune, ocupând locul cinci în clasamentul celor mai mari oraşe din SUA, din punct de vedere al numărului de locuitori. Oraşul este centrul financiar al Pennsylvaniei, fiind căminul Bursei de Valori din Philadelphia şi al unor companii ce figurează în lista Fortune 500.

  • Înainte de apariţia europenilor, în secolul XVII, zona era căminul indienilor Lenape (Delaware), iar oraşul de astăzi era satul numit Shackamaxon
  • „Philly” se întinde pe o suprafaţă de aproape 350 kilometri pătraţi şi are o populaţie de peste 1,5 milioane locuitori
  • Philadelphia este oraşul în care s-a semnat Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite ale Americii, în data de 4 iulie 1776, astfel că aici sunt numeroase obiective turistice istorice

Recesiunea economică a afectat puternic sectorul imobiliar din Philadelphia, iar preţul locuinţelor a coborât drastic după anul 2007. Însă lucrurile încep să meargă mai bine la nivel naţional, iar Philadelphia este unul dintre oraşele ce a reuşit să intre pe o traiectorie pozitivă. Numai în ultimul an, preţul mediu al locuinţelor a urcat cu 6% la nivelul întregului oraş, în timp ce în cele mai bune cartiere, proprietăţile s-au apreciat chiar cu peste 15%, conform analizelor Trulia.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 2.400 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 1.500 dolari/mp

Philadelphia a trecut prin schimbări însemnate în ultimii ani, iar centrul său istoric şi-a recâştigat din splendoarea de altă dată. Metropola modernă de astăzi a reuşită să păstreze din farmecul de demult datorită străduţelor pietruite, clădirilor istorice şi caselor în stil colonial. Totodată, oraşul este un important centru cultural, fiind renumit pentru numărul mare de artişti şi evenimente de profil – oraşul are chiar şi un „Bulevard al Artelor”, ce a devenit în timp o adevărată atracţie turistică. Nu în ultimul rând, Philadelphia este oraşul american cu cele mai multe picturi murale şi sculpturi de exterior.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.200 dolari/lună; semicentral: 800 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 2.500 dolari/lună; semicentral: 1.750 dolari/lună

Eforturile autorităţilor din ultimii ani de a restaura clădirile istorice şi de a „întineri” atmosfera oraşului nu au rămas neobservate – preţurile cresc simţitor în fiecare cartier ce trece printr-o astfel de transformare, iar cel mai recent exemplu este cel al East Parkside, potrivit consultanţilor imobiliari locali. Totodată, unul dintre cele mai luxoase cartiere din Philly este Chestnut Hill, zonă în care preţul proprietăţilor este chiar şi de trei ori mai mare faţă de Manayunk, Kesington sau West Mount Airy. La momentul acesta, Philadelphia este una dintre metropolele preferate ale investitorilor imobiliari – imaginea sa sa este atent cosmetizată, oferta de proprietăţi istorice este ridicată, iar preţurile sunt încă accesibile.

CITEŞTE ŞI: Quebec – un oraş european, în America de Nord

 

9 November 2013