Cel mai mare oraş din Arizona a depăşit cu greu dificultăţile economice, în contextul în care sectorul real estate era un pilon de bază al economiei oraşului. Înainte de criză, Phoenix se alfa în fruntea clasamentului oraşelor americane cu cea mai rapidă creştere a locurilor de muncă disponibile, însă lucrurile s-au schimbat radical, într-o perioadă foarte scurtă.

33064-rlx.jpgCapitala statului Arizona, Phoenix este unul dintre oraşele americane cu cea mai rapidă dezvoltare, ajungând pe locul şase în SUA, din punct de vedere al numărului de locuitori. Unul dintre oraşele dominante din sud-vestul Americii, Phoenix a fost puternic lovit de criza financiară: dacă în 2006, oraşul era pe primul loc la nivel naţional din punct de vedere al creşterii anuale a numărului locurilor de muncă, până în 2010, a coborât cu mai bine de 25 de poziţii.

Cu mai bine de 300 de zile însorite în fiecare an, Phoenix este una dintre cele mai accesate destinaţii din SUA, turistice în timpul sezonului rece. În ultima decadă, capitala Arizonei a devenit unul dintre oraşele preferate ale pensionarilor cu dare de mână, astfel că sectorul real estate a crescut considerabil, ajungând să fie unul dintre pilonii economiei oraşului.

  • Phoenix are o populaţie de circa 1,5 milioane locuitori, în timp ce aproximativ 4,3 milioane oameni locuiesc în zona metropolitană
  • Capitala Arizonei se întinde pe aproape 1.340 kilometri pătraţi, fiind unul dintre cele mai mari oraşe din SUA, din punct de vedere al suprafeţei

După o perioadă în care piaţa construcţiilor s-a dezvoltat puternic, ajungând să furnizeze un procent semnificativ din PIB-ul oraşului, cel mai mare oraş al Arizonei a resimiţit din plin efectele recesiunii şi a crizei locuinţelor din SUA. Phoenix a fost unul dintre cele mai grav afectate oraşe americane, iar locuinţele s-au devalorizat cu până la 70%. Mulţi clienţi bancari au ajuns în situaţia în care nu şi-au mai putut plăti ratele, astfel că numărul locuinţelor executate silit a urcat cu repeziciune.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 860 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 1.060 dolari/mp

Spargerea bulei imobiliare a făcut ca cererea de închiriere să crească, ceea ce a dus la o majorare a chiriei medii cu aproape 10%, în ultimii trei ani, potrivit analiştilor locali. Phoenix este unul dintre oraşele preferate ale vârstnicilor americani, ce îşi aleg să se mute într-o zonă mai călduroasă după ieşirea la pensie. Drept urmare, există numeroase ansambluri dedicate celor interesaţi de închirieri, iar locuinţele vin la pachet cu diverse facilităţi (de la piscine şi până la săli de socializare).

Zone precum Deer Valley sau South Mountain sunt renumite pentru preţurile accesibile, în timp ce locuinţe mai cochete se găsesc cu precădere în Tempe. Pe de altă parte, în zonele periferice s-au dezvoltat cartiere cu vile luxoase, amplasate în apropierea unor cluburi de golf sau centre cu diverse activităţi de divertisment.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 750 dolari/lună; semicentral: 650 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.350 dolari/lună; semicentral: 1.000 dolari/lună

Phoenix a trecut prin cea mai grea perioadă în 2009, an în care preţul locuinţelor a atins cel mai scăzut nivel, conform statisticilor. În ultimii doi ani, sectorul real estate şi-a reluat uşor activitatea, iar valoarea proprietăţilor a început din nou să se aprecieze. Cu toate că preţurile sunt departe de cele din 2007, oamenii de afaceri americani consideră că Phoenix rămâne un oraş cu potenţial, iar consultanţii imobiliari remarcă deja că investitorii încep să revină, însă mult mai precauţi ca altă dată.

CITEŞTE ŞI: Mauritius, mica insulă exotică a cărei economie prosperă în vremuri de criză

 

15 February 2014