Cu străduţe înguste şi pietruite, oraşul Quebec este cunoscut pentru farmecul aparte şi caracteristicile sale europene. Unul dintre cele mai prospere oraşe canadiene, Quebec se bucură de o piaţă imobiliară stabilă. Amplasate în clădiri istorice restaurate, apartamentele cochete au un preţ mult mai accesibil decât în alte oraşe canadiene.

32173-quebec2011hd1.jpgQuebec este capitala provinciei cu acelaşi nume, un oraş cu o istorie îndelungată şi cu un rol principal pe scena culturală franceză a Americii de Nord – circa 95% dintre locuitori vorbesc franceza ca limbă nativă, conform Biroului canadian de Statistică. Aflat la o distanţă de 233 kilometri de Montreal, Quebec este unul dintre cele mai prospere oraşe canadiene, cu o rată a şomajului de circa 4,5%, simţitor sub media regională şi naţională (de 7,3% şi respectiv 6,6%). Centru administrativ regional, Quebec găzduieşte numeroase instituţii publice, iar statul este cel mai mare angajator al acestui oraş (aici locuiesc aproape 28.000 bugetari).

  • Quebec este prima aşezare europeană fondată în America de Nord. Începuturile oraşului datează din secolul al XVII-lea
  • Oraşul se întinde pe o suprafaţă de aproape 500 kmp, în care locuiesc peste jumătate de milion de persoane
  • Centrul vechi al oraşului încă este înconjurat de ziduri de fortificaţie şi este inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Quebec se bucură de o piaţă imobiliară stabilă, la fel ca şi alte mari oraşe canadiene. Segmentul rezidenţial urmează o tendinţă crescătoare, dar într-un ritm lent, reuşind să rămână neafectat de criza locuinţelor din Statele Unite ale Americii. Preţul locuinţelor a crescut cu circa 25% în ultima decadă, însă Quebec are în continuare printre cele mai accesibile proprietăţi din Canada.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 2.300 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 2.000 dolari/mp

Quebec nu are un sector financiar sau al afacerilor puternic dezvoltat, însă oraşul este vizitat anual de peste patru milioane de turişti, iar oferta de apartamente de închiriat în regim hotelier este variată. În general, aceste unităţi sunt complet mobilate şi utilate, incluzând accesul la facilităţi precum sala de fitness sau piscină. Cele mai multe astfel de apartamente sunt în centru sau în apropierea sa, iar preţul poate fi negociat în funcţie de perioada de închiriere.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 730 dolari/lună; semicentral: 500 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.170 dolari/lună; semicentral: 800 dolari/lună

Cele mai apreciate locuinţe, ţintite de investitorii imobiliari, se regăsesc în Centrul Vechi, amplasate în clădiri istorice restaurate, aflate la mică distanţă de cele mai însemnate atracţii locale. Totodată, în această zonă sunt şi cele mai ridicate preţuri, însă raportul valoare-preţ este mult mai bun faţă de alte oraşe canadiene. Pe de altă parte, cele mai accesibile locuinţe se regăsesc în suburbii precum Sainte-Foy.

CITEŞTE DESPRE: Santiago, unul dintre oraşele în care boom-ul imobiliar continuă

 

19 October 2013