IMOPEDIA.ro împreună cu Asociaţia Română a Agenţilor ­Imobiliari (ARAI) a organizat pe 15 aprilie 2010, la hotelul ­Ramada Nord din Bucureşti, Conferinţa Naţională a Agenţilor Imobiliari la care au participat peste 250 de invitaţi din ­domeniu.

La acest eveniment s-a discutat despre instrumentele pe care le are un agent imo­biliar pentru depăşirea crizei. Foarte importante din punct de vedere practic au fost precizările ministrului Secretar de Stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ioan Andreica, participant la conferinţa referitoare la programul Prima Casă şi certificatul energetic.

La programul Prima Casă 2, pentru imobilele vechi vor fi acceptate doar locuinţele din clasele energetice A, B şi C, fiind posibil ca, din luna iunie, să intre în vigoare obligativitatea certificatelor energetice.

Referitor la o eventuală lege a agenţilor imobiliari, Andreica apreciază că:

Accentul trebuie pus pe agentul imobiliar. Nu putem discuta despre o agenţie fără specialişti, aşa cum nici despre specialişti fără o agenţie. Agenţiile imobiliare trebuie să aibă în primul rând o acţiune de consultanţă. Cred că în procesul de modernizare a profesiei de agent imobiliar trebuie să avem şi un pachet de pregătire a agenţilor şi apoi să trecem la reglementare."

De asemenea, Andreica a făcut următoarele precizări: „La programul Prima Casă 2, la tranzacţiile de imobile vechi, vor fi acceptate doar locuinţele care se încadrează în clasele energetice A, B şi C, auditul energetic fiind obligatoriu. Şi pentru locuinţele noi, de la zero sau cumpărate în stadiul la roşu, certificatele energetice sunt necesare în procesul de autorizare a lucrărilor. În prezent, avem deja autorizaţi 743 auditori energetici. Într-o lună - două vom depăşi numărul de 1.000 auditori şi vom putea intra cu mult curaj într-o sedinţă de guvern, să propunem ca orizont de timp luna iunie, pentru intrarea în vigoare a obligativităţii certificatelor energetice".

Cu informaţii valoroase a venit şi doamna Chiţa Prelipcean Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, care a precizat că „Numărul de reclamaţii pri­vind prestările de servicii imobiliare a scăzut. Majoritatea reclamaţiilor actuale se referă la contractele pentru ansambluri rezidenţiale".
„Este foarte importantă o lege a agentului imobiliar, deoarece acesta lucrează cu investiţii foarte mari. Este în interesul tuturor: al clienţilor, Guvernului, băncilor, agenţilor imobiliari, iar regulamentul CEI poate fi baza acesteia", a precizat domnul Manuel Negrao, preşedintele Confederaţiei Europene Imobiliare (CEI), din care face parte şi ARAI.




21 April 2010