Seattle este unul dintre oraşele din SUA a cărui revenire economică nu s-a lăsat mult aşteptată, datorită politicilor adoptate de autorităţi pentru a atrage aici mari companii. Nume precum Microsoft sau Amazon îşi desfăşoară activitatea în Seattle, astfel că oraşul atrage constant noi locuitori, iar activitatea de pe piaţa imobiliară se menţine intensă.

34546-6mbi.jpgSeattle este cel mai mare oraş din statul american Washington, precum şi unul dintre oraşele mari cu cel mai rapid ritm de extindere din Statele Unite ale Americii. Deşi a fost afectat de criza financiară începută în 2007, Seattle a reuşit să îşi menţină o economie solidă. Potrivit Business Insider, ocupă locul 12 în clasamentul celor mai importante oraşe americane, din punct de vedere economic: Seattle produce 1,6% din PIB-ul ţării, aici regăsindu-se 1,3% din locurile de muncă existente la nivel naţional. De asemenea, aici se află unul din cele mai importante porturi din SUA, o poartă de acces majoră în comerţul cu Asia.

Peisajul financiar al oraşului este dominat companii cu greutate pe scena mondială, atât din domenii de activitate cu o lungă istorie, cât şi din domenii moderne. În Seattle îşi au sediul principal grei precum Amazon sau Starbucks, dar şi numeroase firme din high-tech sau domeniul construcţiilor verzi. Totodată, Seattle este recunoscut ca fiind cel mai „deştept” oraş american, datorită politicilor autorităţilor şi a măsurilor de încurajare şi susţinere a economiei verzi.

  • Zona oraşului Seattle a fost locuită de amerindindienii nativi cu circa 4.000 ani înainte de apariţia europenilor
  • În prezent, zona metropolitană a oraşului locuiesc peste 3,6 milioane oameni, plasând Seattle pe locul 15 între cele mai mari metropole americane

Companiile mari care îşi desfăşoară activitatea în Seattle (precum Microsoft sau Boeing) au atras noi locuitori, iar oraşul se dezvoltă cu repeziciune. Cererea de pe segmentul rezidenţial a urcat în acelaşi ritm cu dezvoltarea economică, astfel că preţul locuinţelor este simţitor mai mare faţă de media la nivel naţional, chiar dacă în prezent este cu 25% sub vârful atins în 2007. Proprietăţile de pe malul apei sunt cele care s-au devalorizat cel mai puţin în ultimii ani, acestea reuşind în continuare să atragă atenţia clienţilor cu bugete de milioane de dolari. Cererea ridicată şi spaţiul limitat au dus la dezvoltarea oraşelor-satelit precum Bellevue, în care raportul calitate-preţ este mult mai atractiv atât pentru chiriaşi, cât şi pentru cumpărători.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 4.000 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 1.800 dolari/mp

Avântul economic al oraşului Seattle din anii de după criză s-a reflectat imediat în sectorul real estate. Chiriile au urcat cu câteva procente anual, iar în 2013 s-a înregistrat cea mai importantă apreciere din 2007 încoace (+6,5% faţă de anul precedent). Mai mult, creşterea numărului de locuri de muncă a făcut ca rata de neocupare a apartamentelor oferite spre închiriere să ajungă la un minim istoric de 4,4%, potrivit datelor Apartment Insights Washington. Cele mai scumpe cartiere sunt Fremont/Wallingford, Capitol Hill şi First Hill, în care chiria pentru un apartament cu un singur dormitor depăşeşte 1.500 dolari/lună. La polul opus, potrivit companiei de analiză imobiliară, locuinţele cu cele mai mici chirii se găsesc în North Seattle, unde chiria pentru un apartament cu un dormitor este de 957 dolari/lună.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.550 dolari/lună; semicentral: 1.000 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 3.000 dolari/lună; semicentral: 1.800 dolari/lună

Înconjurat de apă şi de un peisaj montan superb, Seattle este un oraş popular printre americani, atât din punct de vedere rezidenţial, cât şi din punct de vedere turistic. Caracterizat de cartiere mici şi prietenoase, de restaurante şi cafenele amplasate pe malul apei, de centre comerciale moderne şi de zgârie-nori cu forme interesante, Seattle este un oraş care are multe de oferit vizitatorilor. Datorită peisajului modern, dar primitor, numeroase filme sau seriale de televiziune au fost filmate în Seattle (cele mai cunoscute fiind „Frasier” sau „Sleepless in Seattle”).

AFLĂ INFORMAţII şI DESPRE ALTE MARI ORAşE AMERICANE:

 

5 July 2014