Taipei este una dintre metropolele asiatice cu o evoluţie rapidă, remarcându-se pe plan mondial  în numeroase domenii, în ultimii ani. Capitala Taiwanului s-a dezvoltat puternic din punct de vedere economic şi financiar, ceea ce s-a resimţit şi în piaţa imobiliară: au răsărit la tot pasul clădiri moderne, ansambluri rezidenţiale şi zgârie-nori strălucitori, însă odată cu acest avânt de pe piaţa construcţiilor, au explodat şi preţurile.

31108-taiwan-taipei-101.jpgTaipei este capitala Taiwanului, dar şi centrul economic, politic şi cultural al ţării. Considerat a fi un oraş global, de o importanţă deosebită în sistemul economic mondial, Taipei a devenit în ultimii ani şi una dintre cele mai căutate destinaţii turistice din Asia: circa 5,2 milioane străini vizitează anual acest oraş. Capitala taiwaneză a intrat în atenţia turiştilor de pe alte continente datorită atmosferei animate, a numeroaselor opţiuni de petrecere a timpului liber, a mâncărurilor exotice, precum şi a peisajului divers, format din zgârie-nori moderni, străzi vechi şi temple antice.

  • Taipei a fost fondat la începutul secolului al XVIII-lea, devenind în scurt timp un important centru regional al comerţului
  • Zona metropolitană Taipei este formată din Taipei City, New Taipei şi Keelung, fiind căminul a aproximativ 7 milioane locuitori

Piaţa imobiliară taiwaneză s-a dezvoltat foarte mult în ultima decadă. Economia a înregistrat creşteri simţitoare, astfel că nivelul de trai a urcat semnificativ, ceea ce s-a reflectat în cererea de locuinţe şi, nu în ultimul rând, în preţul proprietăţilor. În plus, datorită turismului, Taipei a atras atenţia investitorilor şi dezvoltatorilor din întreaga regiune, astfel că preţurile au explodat. Pentru a domoli avântul pieţei imobiliare, guvernul a introdus noi taxe şi a restricţionat accesul cumpărătorilor internaţionali. Măsurile au reuşit să descurajeze clienţii, însă au avut un efect mai puternic decât cel scontat.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo:

  • Apartament central – 10.000 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 5.000 dolari/mp

Banca centrală avertizează în prezent că există riscul unei prăbuşiri a pieţei imobiliare. De-a lungul lui 2012 s-au tranzacţionat 330.000 proprietăţi, în scădere cu aproape 10% faţă de anul anterior, acesta fiind cel mai scăzut nivel al ultimilor 10 ani.Totodată, stocul de unităţi rezidenţiale nelocuite se apropie de cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, în timp ce preţurile se menţin cu încăpăţânare neschimbate. La sfârşitul lui 2012, stocul de locuinţe goale număra circa 1,43 milioane unităţi la nivel naţional, în creştere faţă de anul 2011, dar mai scăzut faţă de recordul de 1,5 milioane, atins în 2009. Mai mult, specialiştii estimează că măsurile guvernamentale vor lovi şi mai tare în dezvoltatorii imobiliari, care vor rămâne cu proiectele nevândute.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo:

  • Apartament cu un dormitor – central: 650 dolari/lună; semicentral: 500 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.200 dolari/lună; semicentral: 850 dolari/lună

În Taiwan, gradul de împroprietărire se ridică la 87%, fiind în continuă creştere. Din acest motiv, piaţa chiriilor nu este foarte dezvoltată, fiind oferite spre închiriere doar circa 8% din numărul total de locuinţe, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Situaţia este uşor diferită în Taipei, datorită mediului de afaceri dezvoltat. Cu toate acestea, randamentele anuale din chirii sunt mai mici de 3%, astfel că este destul de scăzut numărul investitorilor interesaţi de achiziţia unei proprietăţi pentru a o închiria ulterior. Acest lucru nu afectează oferta de apartamente închiriate în regim hotelier, însă cele mai multe dintre aceste proprietăţi sunt deţinute de către marile lanţuri hoteliere.

CITEŞTE ŞI: Gothenburg, oraşul suedez în care prosperitatea pieţei imobiliare nu este susţinută de străini

 

20 July 2013