Capitala Noii Zeelande este un oraş fermecător, cu numeroase clădiri vechi, în stil victorian, ridicate într-un decor idilic. Departe de a fi o metropolă agitată, Wellington atrage milioane de turişti anual, cei mai mulţi dintre aceştia fiind din Australia şi Noua Zeelandă. Mai mult, calitatea vieţii din capitala neo-zeelandeză o depăşeşte pe cea din alte mari capitale ale lumii, potrivit specialiştilor.

34255-17ma.jpgWellington este capitala Noii Zeelande, fiind amplasată în sudul Insulei de Nord (una dintre cele două insule principale ale ţării, în care locuieşte circa 77% din populaţie). Datorită decorurilor spectaculoase, Wellington este considerat a fi cea mai atractivă destinaţie urbană a ţării, turismul jucând un rol important în economia oraşului.

Amplasat între mare şi dealuri verzi, Wellington este un oraş aerisit, curat şi plin de spaţii verzi, ce ocupă locul 12 la nivel mondial între oraşele cu cea mai bună calitate a vieţii, conform clasamentului realizat de Mercer Consulting în 2014.

  • Capitala neo-zeelandeză şi-a primit numele în cinstea britanicului Arthur Wellesley, primul duce de Wellington
  • În 1865, Wellington a primit statutul de Capitală, în locul lui Auckland. La momentul acela, populaţia oraşului era de 4.500 oameni
  • Cu o populaţie de 400.000 locuitori, Wellington este al doilea mare oraş din Noua Zeelandă (după Auckland)

De la începutul anilor ’90 şi până în anii 2000, preţul locuinţelor din Noua Zeelandă a crescut în acelaşi ritm cu PIB-ul per capita: potrivit Global Property Guide, preţurile au înregistrat o creştere anuală medie de 4,9%, în timp ce PIB-ul/cap de locuitor a urcat în medie cu 4,6%/an. Însă de la începutul anilor 2000, întreaga ţară a fost cuprinsă de un boom imobiliar, explozia de preţuri fiind mai accentuată în marile oraşe – între 2001 şi 2007, preţul locuinţelor din Wellington a crescut cu 80%. Cu toate că această evoluţie a fost stopată de începerea crizei financiare mondiale, capitala neo-zeelandeză nu a avut la fel de mult de suferit precum alte oraşe. Mai mult, datorită creşterii economice sănătoase, valoarea proprietăţilor a început să se aprecieze încă din 2010.

Preţ mediu al apartamentelor (în dolari americani), conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 3.000 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 2.400 dolari/mp

Destinaţie turistică şi de afaceri consacrată pe plan regional, Wellington are o piaţă a chiriilor activă, oferta de apartamente închiriate în regim hotelier fiind bogată. Randamentul anual oferit de închiriere unui apartament este în jur de 6%, iar procentul creşte simţitor pentru locuinţele cu vedere la mare, amplasate în cartierele cu reputaţie. Cea mai costisitoare zonă este Courtenay Place, cunoscută datorită numeroaselor cafenele, baruri, restaurante şi diverse variante de entertainment.

Valoarea medie a chiriei (în dolari americani), conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.250 dolari/lună; semicentral: 1.000 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 2.600 dolari/lună; semicentral: 1.600 dolari/lună

Din punct de vedere administrativ, capitala neo-zeelandeză este formată din patru oraşe – Wellington (oraşul şi portul, zonă în care locuieşte aproape jumătate din populaţie), Porirua, Lower Hutt şi Upper Hutt. Potrivit analizelor primăriei, circa rata de împroprietărire este de 56%, iar majoritatea localnicilor preferă să locuiască într-un apartament, aproape de zona centrală, astfel încât să nu piardă prea mult timp cu transportul.

CITEŞTE ŞI: Nairobi, în plin boom economic. Oraşul verde se transformă într-o junglă de beton


31 May 2014