Tarile europene cu probleme economice au consemnat un declin de 3% in atragerea de investitii imobiliare. Segmentul spatiilor comerciale romanesti este catalogat drept ,,fierbinte". In situatia acestuia se afla insa mai mult de jumatate din cele 99 de piete din Europa.

19031-sun-plazza.jpgStudiile recente releva ca la nivel glo­bal se gasesc 986 mld. USD disponibili pen­tru investitii in proprietati comer­ciale in urmatorii trei ani. Regiunea EMEA (Europa, Orientul Apropiat, Africa) atrage cea mai mare pondere din acest capital (35%). Investitorii raman increzatori, 66% dintre acestia asteptandu-se la o crestere a investitiilor nete in 2011. Totusi, asa cum arata ultimul raport DTZ ,,Money into Property 2011", in Europa, majoritatea investitiilor s-au facut local, fondurile au investit in tarile de origine, investitorii transfrontalieri fiind mai rari. In prezent, datorita cresterii ponderii investitiilor transfro­n­taliere, Romania are o sansa sa atraga o parte din banii pregatiti cu acest scop. Conditiile interne pentru acest lucru s-au copt. Specialistii DTZ afirma ca, in termeni de atractivitate, segmentele comerciale ale pietei imobiliare roma­nesti au atins nivelul ,,fierbinte" in cazul spatiilor de retail si ,,cald" pentru spatii industriale si birouri.

Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting DTZ Echinox, spune ca, ,,in acord cu revenirea pietei europene, volumul de investitii inregistrat in trim. I in Romania a crescut cu 77% fata de trimestrul anterior. Desi suntem inca departe de varful pietei, piata inchirie­rilor inregistreaza semne favorabile si increderea investitorilor revine. Chiar daca la nivel global marile oportunitati au trecut, Romania ofera inca investitii atractive, mai ales pe sectoarele de retail si industrial".

Optimism, dar prudent

Gradul foarte ridicat de subapreciere a activelor de pe piata spatiilor de retail din Romania, ajuns la -30%, explica recomandarea de ,,fierbinte" data de analisti pentru acest sector imobiliar. De altfel, asa cum declara Tony McGough, Global Head of Forecasting&Strategy Research la DTZ, ,,mai mult de jumatate dintre cele 99 de piete europene ana­lizate continua sa prezinte interes, 10 dintre ele fiind clasificate drept «fier­binti» si alte 43 drept «calde». Pietele din CEE prezinta oportunitati importante de investitii, majoritatea fiind clasificate drept ,,calde", sau ,,fierbinti". Acest lucru inseamna o competitie acerba pe piata regionala a proprietatilor.

Mai ales ca, in ceea ce priveste cresterea stocului de investitii europene, cifrele nu sunt deloc impresionante. Anul trecut, acesta a crescut cu 4%, dupa o scadere de 8% in 2009. Stocul de inves­titii este pro­g­nozat sa creasca in conti­nuare in cursul acestui an.

Zona de regres

Cresterea stocului investitiilor a variat considerabil in Europa, de la 1% in Marea Britanie la 11% in Franta. A existat totusi si o zona intinsa in Europa care a consemnat scaderea stocului de inves­titii. Este vorba despre Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania, unde s-a inregistrat un declin de 3%.

Hans Vrensen, Global Head of Research al DTZ, comenteaza: ,,Dupa doi ani de declin, Europa revine la o situatie mai normala, cu o crestere a stocului inves­tit in 2010. Ne asteptam ca regiunea sa continue acest trend pozitiv, cu un avans de 4% in 2011. Cresterea previ­zionata este predominant deter­minata de cresterea valorilor de capital intrucat unele tari din CEE trec printr-un proces de apreciere a proprietatilor. Pe de alta parte, contributia la cresterea stocului de cladiri in curs de construire este modes­ta in Europa fata de Asia-Pacific, unde constructiile sunt in plin avant."

Doar volumul tranzactiilor a marcat o revenire semnificativa in 2010, cu o crestere de 64%, usor sub cresterea glo­bala de 76%. Insa pentru 2011 este pre­vi­zionata o crestere de numai 20%, in prin­cipal din cauza faptului ca atrac­tivi­tatea pietelor se diminueaza in urma ajus­tarii pronuntate a preturilor din 2010.

Revenirea volumului tranzactiilor de investitii la nivel global a fost dominata de investitii locale, insa in 2010 tranzactiile interregionale au crescut cu 34%, dupa doi ani de scaderi semni­ficative. Acestea au fost realizate predo­minant de jucatori din afara Europei care investesc in Europa, prin interme­diul fondurilor de investitii ce se concen­treaza pe pietele principale de birouri si retail, vizand proprietati de tip prime (de prim rang). Pana la urma, motivele care ii deter­mina pe investitori sa vina in Romania nu tin strict de nivelul randamentelor, calitatea proprietatilor sau de potentialul de piata, elemente care, asa cum am vazut, se diferentiaza tot mai putin la nivel continental. De aceea, simpla etichetare a unui segment de piata, cum este cel al spatiilor de retail din Romania, drept ,,fierbinte", nu garanteaza valuri de investitori si nici un nou ,,corn al abundentei" pentru proprietarii autoh­toni de imobile comerciale.

Pietele din CEE prezinta oportunitati importante de investitii, majoritatea acestora fiind clasificate drept ,,calde", fie ,,fierbinti". Acest lucru inseamna o competitie acerba pe piata regionala a proprietatilor. Simpla etichetare a unui segment drept ,,fierbinte" nu garanteaza valuri de investitori si nici un nou „corn al abundentei" pentru proprietarii de imobile comerciale.


Sursa

7 June 2011