Anul trecut tranzacţiile au stagnat, iar stocul existent de locuinţe este greu de vândut atât din cauza preţurilor, cât şi din cauza suprafeţelor mari. În Bucureşti investiţiile anterioare ţin dezvoltatorii ocupaţi, existând un interes redus din partea unor jucători noi de a intra pe piaţă.

17201-135216maxim.jpgÎn timp ce în Polonia sectorul rezidenţial creşte simultan cu economia naţională, în Bulgaria, România şi Croaţia reducerea PIB-ului în 2010 a determinat o stagnare a tranzacţiilor în sectorul rezidenţial, se arată într-un studiu al companiei imobiliare poloneze - REAS realizat în colaborare cu Jones Lang LaSalle.

Potrivit raportului Bucureştiul, cea mai mare piaţă a României, nu a înregistrat progrese pe parcursul anului trecut. "Stocul existent de locuinţe este greu de vândut atât din cauza preţurilor cât şi din cauza structurii, majoritatea acestora sunt foarte mari. Cu toate că în 2010 preţurile locuinţelor au scăzut cu 10% faţă de anul anterior, pentru a putea vinde dezvoltatorii trebuie să opereze reduceri semnificative şi în 2011", se mai arată în studiu.

Autorii studiului apreciază că extinderea programului Prima Casă în acest an reprezintă o oportunitate pentru a regândi oferta nouă de pe piaţă, care are nevoie de ajustări atât la preţuri, cât şi la suprafeţele locuinţelor.

Investitorii sunt precauţi în ECE, dar au interes scăzut pentru România

Din perspectiva dezvoltatorilor şi investitorilor rezidenţiali din zona Europei Centrale şi de Est (ECE) factorii-cheie din acest an sunt: creşterea puterii de cumpărare a populaţiei, la fel ca şi încrederea potenţialilor cumpărători de case; impactul măsurilor de austeritate asupra cererii; înăsprirea reglementărilor în ceea ce priveşte creditarea şi recalibrarea investiţiilor băncilor către alte sectoare decât cel imobiliar. "Sunt şanse slabe ca pieţele din ECE să-şi revină în acest an. În schimb s-ar putea să apară o diferenţă mare între ritmul de dezvoltare a pieţelor atractive şi cele neatractive. Varşovia şi Praga vor rămâne printre cele mai interesante pieţe. Deşi Bucureştiul şi Sofia oferă oportunităţi pentru afaceri, cele două pieţe nu-şi vor reveni în acest an", au mai spus realizatorii studiului. În Bucureşti investiţiile anterioare ţin dezvoltatorii ocupaţi, existând un interes redus din partea unor jucători noi de a intra pe piaţă.

Cum a fost anul 2010 pentru pieţele rezidenţiale din ECE

Anul 2010 a avut o imagine variată în ceea ce priveşte pieţele rezidenţiale din Europa Centrală şi de Est (ECE). Activitatea economică a fiecărei ţări a fost diferită, anumite pieţe au început să simtă creşteri, altele au început să se stabilizeze, iar unele au rămas în recesiune. Şi sectorul bancar s-a confruntat diferit pe fiecare piaţă: în timp ce în unele ţări sectorul bancar a fost un factor ce a sprijinit economia şi sectorul rezidenţial, în altele sectorul bancar a creat mai multe probleme. Investitorii au rămas selectivi şi au luat decizii precaute în funcţie de activităţile pe care le desfăşoară. În egală măsură, dezvoltatorii şi-au ales noile proiecte cu mare atenţie.

O trăsătură comună a ţărilor cu economii slab performante a fost punerea în aplicare a unor măsuri de austeritate, în principal determinate de datoriile şi deficitele bugetelor naţionale. În cazul României, Letoniei, Ucrainei şi Ungariei, datoriile externe au reprezentat un alt motiv de tensiune. Au fost puţine asemănări între pieţele din regiune, în ceea ce priveşte cererea şi oferta în 2010. În timp ce în Varşovia s-a înregistrat un volum de aproape 10.600 de apartamente vândute şi chiar mai multe livrate, în Bucureşti tranzacţiile au fost la fel de sărace ca şi noile livrări.


Sursa

22 March 2011