Anul 2008 a mai tăiat din aripile pieţei imobiliare. După ce mult timp, piaţa crescut la noi într-un an cât la alţii în zece, în anul ce abia s-a încheiat a înregistrat scăderi semnificative. Numărul tranzacţiilor imobiliari s-a redus considerabil, ceea ce a determinat o scădere a preţurilor.

PIATA REZIDENTIALA pe minus în 20082008 trebuia să fie anul cu cele mai multe proiecte rezidentiale livrate, peste 8.000 de unităţi fiind anunţate numai în Capitală şi împrejurimi. Însă socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea pe timp de criză. Problemele financiare cu care se confrunta dezvoltatorii au lăsat multe ansambluri la stadiul de proiect. Inca de la începutul verii trecute au apărut semnale serioase care i-au pus pe gânduri pe cei care fac afaceri în domeniul imobiliar - proiecte ce trebuiau începute în a doua jumătate a lui 2008, au fost amânate. O explicaţie ar fi că fondurile oportuniste şi-au redus semnificativ prezenţa pe piaţa locală şi s-au transformat din cumpărători în vânzători, susţin analiştii imobiliari de la Atisreal.

În ce priveşte evoluţia preţurilor locuinţelor noi, putem spune că în această zonă nu am asistat la scăderi importante, mai de grabă putem vorbi de o îngheţare. Din datele Atisreal, aflăm că în cazul proiectelor rezidenţiale aflate în faze foarte avansate de dezvoltare şi cu finanţare asigurată, preţurile de vânzare nu au scăzut. O posibilă scădere se poate înregistra în cazul proiectelor aflate în faze incipiente de dezvoltare, unde vânzările merg prost, iar pentru a începe lucrările e nevoie de un număr minim de precontracte.

"Când vine vorba despre achiziţionarea unui apartament nou, cele mai multe dintre ofertele existente pe piaţă îşi bazează tranzacţiile pe rezervarea şi vinderea unităţilor în fază de proiect. Acesta procedură confera clientului siguranţa apartatamentului dorit, a customizarii lui" a declarat Daniel Coman, real estate broker, Regatta.

"În 2008, numărul tranzacţiilor a fost în scadere. Cei mai mult au avut de suferit cei care au contractat credite la bănci pentru construcţia de imobile, iar incapacitatea de vânzare a dus la blocarea proiectului. În plus, au avut de suferit din cauza faptului că au achiziţionat materialele de construcţie când preţurile erau destul de ridicate, iar acum preţul a scăzut la 50%" Robert Teodorescu, director de vânzări rezidenţiale, Regatta.

Nu numai băncile care nu mai acordă aşa uşor credite au contribuit la scăderea sau blocarea preţurilor în cazul apartamentelor noi. Şi speculaţiile despre viitoarele corecţii ale preţurilor au determinat o atitudine de expectativă din partea potenţialilor cumpărători în privinţa achiziţiei de locuinţe. Clienţii au mizat şi încă mizează pe o reducere a preţurilor, în timp ce dezvoltatorii au ţinut cu dinţii de preţ. Această atitudine de expectativă, manifestată în special în cazul achiziţiilor în stadiul de proiect, a fost cauzată şi de întârzierile în finalizarea unora dintre proiectele anunţate pentru 2008.

 "În prezent, piaţa rezidenţială este favorabilă cumpărătorilor, iar potenţialii clienţi sunt tot mai interesaţi de locuinţele aflate în stadii avansate de construcţie" rezultă din raportul de piaţă pe 2008 al companiei imobiliare Atisreal.

Odată cu aceste schimbări în cazul proiectelor rezidenţiale noi, s-a manifestat şi tendinţa de scădere a preţurilor apartamentelor vechi, din cauza mai multor factori: politica de creditare restrictivă, nivelul excesiv de mare la care au ajuns aceste proprietăţi în comparaţie cu apartamentelenoi sau raportat la calitatea şi vârsta construcţiilor, se mai arată în raportul Atisreal.

În prima parte a anului 2008, tranzacţiile imobiliare au mers mai bine. Cine a reuşit să vândă atunci a obţinut preţul dorit sau foarte aproape de ceea ce şi-a propus. Din vară, însă, piaţa locuinţelor vechi a simţit o scădere semnificativă a tranzacţiilor ceea ce a determinat o scădere a preţurilor locuinţelor de până la 25% în unele cazuri. Iar lucrurile par să nu se oprească aici. Sunt voci din piaţă care spun că preţurile vor continua să scadă şi anul acesta. Procentul estimat este de 15-20%.

 

5 January 2009