Activitatea din domeniul spaţiilor industriale s-a stabilizat anul acesta. Ca şi în cazul birourilor, lipsa spaţiilor noi a dus la un grad de ocupare din ce în ce mai bun. Anul acesta a fost chiar un record al ultimelor 18 luni: cel mai mic grad de neocupare. Această consolidare a pieţei spaţiilor logistice a fost încurajată şi de o uşoară creştere a producţiei industriale.

19840-untitled-1.jpgOferta de spaţii industriale şi logistice noi nu a mai crescut, astfel că cererea din piaţă a fost orientată către spaţiile deja existente. Ca urmare, nu au mai existat diferenţe majore între cerere şi ofertă, ceea ce a dus la o stabilizare a pieţei, arată ultimul raport al Colliers Internaţional.

Deoarece nu au mai existat fluctuaţii majore, s-a stabilizat şi preţul mediu per metru pătrat, ajungând la 4,2 euro/lună, astfel:

• Pentru spaţii mai mici de 3.000 mp - preţul lunar este între 4 şi 4,5 euro/mp
• Pentru spaţii între 3.000 mp şi 10.000 mp - preţul lunar este între 3,75 şi 4,2 euro/mp
• Pentru spaţii mai mari de 10.000 mp - preţul lunar este între 3,5 şi 4 euro/mp

Datorită cererii mari, spaţii logistice noi ar putea fi livrate abia la începutul anului viitor

19844-sursa_colliers_international.jpgÎn perioada aprilie-iunie 2011, nu au mai fost livrări noi pe piaţa spaţiilor industriale din Bucureşti, stocul de spaţii industriale şi logistice stabilizându-se la 917.000 mp. Având în vedere că cererea abia poate acoperi oferta existentă, Colliers International prognozează o creştere a livrărilor noi abia în prima jumătate a anului 2012.

Volumul tranzacţiilor încheiate în prima parte a anului acesta a fost similar cu cel din aceeaşi perioadă din 2010. În acelaşi timp, rata de neocupare a atins cel mai scăzut nivel din ultimele 18 luni, datorându-se în parte şi lipsei livrărilor de clădiri industriale noi. Un alt motiv este creşterea producţiei industriale în ultimele cinci luni, luni în care s-a observat o creştere a cererii de spaţii industriale şi în restul ţării.

• Volumul tranzacţiilor din prima parte a anului - circa 48.000 mp
• Cererea netă (fără relocări şi renegocieri) - 31.000 mp
• Producţia industrială a crescut cu aproape 9%
• Rata de neocupare a scăzut la aproximativ 13%

Cea mai mare tranzacţie a anului - 10.000 mp ocupaţi de IKEA

Pentru lunile ce urmează, este probabilă o creştere a ratei de neocupare, se mai arată în raportul Colliers. Cu toate acestea, specialiştii estimează o uşoară creştere a volumului de tranzacţii, menţionând că deja există câteva negocieri aflate în curs de finalizare. De asemenea, trei mari operatori de logistică analizează intrarea pe piaţa românească, ca parte din extinderea lor în regiune.

În perioada ianuarie-martie, cea mai mare tranzacţie a fost încheiată de IKEA, urmată de compania Sarantis şi Adevărul.

• 10.000 mp ocupaţi în Bucharest West - contract extins de IKEA
• 5.350 mp în Millenium Logistic Park - spaţiu închiriat de Sarantis
• 2.650 mp în Atlas Pipera - spaţiu închiriat de Adevărul

CITEŞTE ŞI: Criza ucide proprietarii, încurajează chiriaşii şi creşte chiriile


18 July 2011